A Kőteleki Kaptár Mézek receptverseny pályázatára készítettem ezt a kenyeret.

Sokat törtem a fejemet, hogy milyen mézes csodával rukkoljak elő, ami egyedi, kreatív és meghatározó eleme a méz. Az utóbbi időben szinte nem veszünk kenyeret, így a kenyér körül forogtak a gondolataim. Ha mézről van szó, akkor engem mindig ámulattal tölt el a szorgos méhek fantasztikus társadalma és a kaptár szabályos struktúrája. Nem bírtam szabadulni a kaptár képétől, amikor a recepten törtem a fejemet. Így született meg a kaptár kenyér. Nagyon különleges formájú, állagú és ízű kenyér született. Az édes és a sós íz keveredése nagyon különleges íz kombinációnak bizonyult és az illata. Mi Philadelphia sajttal, medve hagyma pestoval és füstölt lazaccal fogyasztottuk. Mennyei volt.

 

Hozzávalók 10 darabhoz:
 
-          400g rozs liszt
-          200g finom liszt BL80
-          200g darált dió
-          200g akác méz
-          3dl víz
-          10g szárított kovász
-          15g só
 
Dekorálás:
-          hántolt sózott napraforgómag
-          hántolt sózott tökmag
-          lenmag
-    zabpehely

 

 

1.       A száraz hozzávalókat (rozs liszt, liszt, darált dió, só, szárított kovász) összekeverem egy tálba.
2.       Hozzáadom a mézet és a vizet és egy dagasztó karos géppel jól kidolgozom
3.       Egy órát hagyom pihenni, majd átgyúrom és lisztezett felületen, másfél centiméter vastagra kinyújtom
4.       Egy fóliából készült hatszög sablon segítségével egy éles késsel hatszögeket vágok ki a tésztából.
5.       Majd a vágási hulladékot összegyúrom és újra kinyújtom és újabb hatszögeket szabok ki.
6.       Egy ecset segítségével bevizezem a tetejüket és megszórom, tökmaggal, szezámmaggal vagy napraforgóval, egy kicsit bele is nyomogatom a magokat. Óvatosan, hogy ne deformálódjanak el a hatszögek.
7.       Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe kaptár formában egymás mellé helyezem a hatszögeket, kb. 5mm rés maradjon a formák között.
8.       Figyeltem arra, hogy a különböző magok, ne kerüljenek közvetlenül egymás mellé. Van olyan hatszög is, amire nem tettem magot. A sütésnél összesültek, és szép kaptár formát adott ki a kenyér, de könnyen elválaszthatóak voltak.
9.       Egy konyharuhával letakarva egy órát hagyom pihenni. Majd előmelegített 200 fokos légkeveréses sütőben 25 percig sütöm.
 
Eszköz igény:
-          dagasztó karos keverőgép
-          tál
-          ecset
-          tepsi
-          sütőpapír
-          fólia, amiből a hatszög sablont el tudom készíteni
-          éles kés
-          4 kis tálka a magoknak
 
Elkészítési idő:  3óra
Sütési idő: 200 fokra előmelegített légkeverős sütőben 25 perc
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr522776968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...