Az idő drága dolog, szeretem azokat a recepteket, amikor sok féleképpen tudom variálni az ételt. Úgy kezdődött az egész, hogy apunak szülinapja volt és szerettem volna meglepni valami olyannal, amit nagyon szeret. Így esett a választás a paprikás csirkére, mert az nagy kedvenc, de aztán tovább alakult a menü és hortobágyi palacsinta lett a végső állapot, amit szintén nagyon szeret. De egy nagy csomó csirke combból egy lendülettel, a végén három féle ételt készítettem és változatos menüvel tudtam meglepni a családot a hétvégén és időtakarékos voltam.

Pénteken egy nagy rakás csirke combbal tértem haza a hentestől és rögtön neki is láttam, hogy előkészüljek a hétvégének és a végeredmény a következőképpen alakult.  
Hortobágyi palacsinta szombat ebédre, vasárnap reggeli húskrémes meleg szendvics, paprikás csirke nokedlival vasárnap ebédre és a maradék palacsintából sütőben sült túros palacsinta.
 
Hozzávalók /4-4 főre/
-          10 db csirke comb
-          4 kisebb fej vörös hagyma
-          2 ek édes piros paprika
-          4+1+1 dl tejföl
-          5 dkg liszt
-          olaj
-          bors
-         
 
Szombat: Hortobágyi palacsinta:
-           8 db palacsinta
-          1 dl tejföl
-          ecetes uborka
 
Vasárnap reggeli: Húsos meleg szendvics
-           4 szelet kenyér
-          vaj a kenyerek megkenéséhez
-          sajt
 
Vasárnap ebéd: Paprikás csirke:
-          nokedli
-          1 dl tejföl
-          ecetes uborka / fejes saláta
 
A paprikás csirke:
1.      A csirke combokat félbe vágom és besózom. A hagymát apróra vágom és olajon megpirítom, rászórom a piros paprikát, megkeverem és ráteszem a csirke combokat. Enyhén megpirítom őket, majd felöntöm vízzel, hogy ellepje a combokat. Óvatosan pirítom nehogy megégjen a paprika, mert akkor megkeseredik.
2.      Majd közepes lángom puhára főzőm a combokat. Kb. 1 óra.
3.      A combokat kiveszem. 4 dl tejföl az 5 dkg liszttel kikeverek, majd egy merőkanálnyi meleg szaftot hozzákeverek és jól kikeverem, majd a maradék szafthoz adom és jól kikeverem. A botmixszerrel az egész szaftot simára turmixszolom és felforralom, így szép sima szaftot kapok. A szaftot elfelezem és a felébe visszateszem a 4 darab csirke combot (4 alsó és 4 felső combot).
4.      Paprikás csirke készen is van.
 
Hortobágyi palacsinta 4 főre 8 darab:
 
1.      6 darab csirkecombról lehúzom a bőrt és a húst lefejtem a csontról és ledarálom a daráló nagy lyukú darálóján. Ha nincsen darálod, akkor vágd apróra. Egy tálba teszem és egy kevés szafttal kenhető állagúra keverem. (Ez lesz a hortobágyi palacsinta tölteléke és a meleg szendvicsre kerülő krém.)
2.      A palacsinták közepére teszek egy kanál hús krémet, és képzeletben három részre osztom a palacsintát, majd a jobb oldalról középre hajtom a palacsinta szélét, majd a bal oldalt a behajtott részre hajtom. Így egy csíkot kapok, ezt is képzeletben harmadolom, a felső részt hátra hajtom és az alsó részt szintén hátra hajtom.
3.     1 dl tejfölt egy kevés vízzel 1-2ek. kikeverek, ezzel fogom tálalni.
5.      Fejenként két palacsintával számolok, tányérra teszem és leöntöm a forró szafttal és a tejföllel.
6.       Melegen tálalom.
 
Meleg szendvics:
 
1.      A hortobágyi palacsintából kimaradt krémet használom fel. A sütőt grill funkcióját bekapcsolom 240fok.
2.      A négy szelet kenyeret félbe vágom és megvajazom, majd megkenem a húskrémmel és sajtot szórok rá.
3.       Majd egy tepsire teszem őket és addig sütőm őket, amíg a sajt szépen megpirul.
 
 
Eszköz igény:
-          nagy lábos
-          botmixer a paprikás szószhoz
-          hús daráló/ ha nincs, akkor késszel is fel tudod aprítani a húst
-          tál a (habaráshoz)
-          tepsi (melegszendvics)

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr852693718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kucó 2011.03.01. 17:14:47

Pont hortobágyira készülök, mert csütörtökön jönnek hozzám magyaros kajára.... köszi!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...