Ha az ember lányának, a barátnőjének szülinapja van, akkor meg szoktam jól húzni a fülét, veszek neki meglepit, amire nagyon vágyik, és ha a barátnője éppenséggel  blogot is ír, akkor még tortát is szokott neki készíteni. Nem is lenne ezzel semmi nagyobb fejtőrés, ha nem diabetikus tortát kellene készíteni. De megoldom, hangozott a belső mondat. Féltem nagyon, izgultam nagyon, de jelentem megoldottam. Tudom, hogy nagyon jó dolog a xilit vagyis a nyírfa cukor, édes, mint a normál cukor, de sütés közben azért valljuk be nem egészen úgy viselkedik, mint a normál cukor. Izgulás ide, izgulás oda, nagyon jól sikeredett ez a torta és igazán nagy öröm volt látni, hogy ez egy tíz ujjamat megnyalom diabetikus torta lett. Sok boldogat Tádénak! Magamnak meg azt kívánom, hogy szeretnék még sok-sok diabetikus tortát sütni neki!

 

Hozzávalók:
A süti alja:
-          17 dkg diabetikus keksz (téglalap alakú) SIN AZUCAR sorozatból (Tescoban vettem)
-          8 dkg olvasztott vaj
Krém:
-          4 doboznyi light Philadelphia (12% zsírtartalommal) /4*125g/
-          1,5 dl tejföl
-          8 dkg XILIT
-          1 citrom reszelt héja, lehetőleg kezeletlen felületű, ha nem az akkor nagyon alaposan sikáld le
-          1 kupaknyi/1 kk vanília esszencia
-          1 tojás sárgája
-          2 egész tojás
-          2 púpozott ek étkezési keményítő
-           
-          4 kiskanálnyi diabetikus eper lekvár
 
FONTOS!! Ugyanúgy készült, mint a másik  „normál” sajttorta, annyi különbséggel, hogy:
o    minden diabetikus volt benne
o    a xilitet, használtam cukor helyett, amit feloldottam a tejfölben
o      nem raktam bele vaníliás cukrot, hanem vanília esszenciát
o       kisebb torta formában sült (18 cm)
o       másfél óráig sült, vagyis kétszer annyi ideig, mint a normál társa. Ez köszönhető annak, hogy xilit van benne és annak, hogy magasabb lett a krém, a kisebb tora forma miatt.
 
1.       A tejfölbe öntöm a xilitet és felolvasztom benne.
2.       A kekszet összeaprítom a robotgépbe, a vajat megolvasztom és a kettőt összekeverem. Majd a torta forma aljába öntöm és egyenletesen eldolgozom. Én egy vizes poharat szoktam használni tömörítés végett. Majd a tormát kívülről jól bebugyolálom alufóliával, hogy a vízfürdő, nehogy beszivárogjon a tortába. Ha megvan, beteszem a hűtőbe, amíg elkészül a krém.
3.       A lekvár kivételével minden egy tálba teszek és nagyon alaposan összekeverek. Majd ráöntöm a „tésztára”.
4.       Ekkor jön a rajzolós része. Egy kiskanállal csíkokban rácsurgatom a lekvárt a torta tetejére, az sem baj, hogyha nagyobb eper darabok is kerülnek bele. Majd veszek egy villát és elkezdem összefirkálni a tortát. Vagyis a villát, nem a torta aljáig lenyomva körkörös mozdulatokkal áthúzom a tortát. Mondjuk, mint amikor egy golyóstollat próbálsz életre kelteni. Így szép cirmos lesz.
5.       Közben vizet forralok, a vízfürdőhöz. A tortát beleállítom a tepsibe és köré öntöm a forró vizet, majd beteszem a 180 fokra előmelegített sütőbe és 85-90 perc alatt készre sütöm.
6.       Amikor kiveszed, akkor még remeg egy kicsit, de a sütőből kivéve még tovább sül.
7.       Legfinomabb, ha egy éjszakát áll.
 
 
Eszköz igény:
-          aprítógép a kekszhez
-          kis lábos a vaj megolvasztásához
-          keverőgép, (habverővel)
-          kapcsos torta forma, ami belefér a tepsibe (18 cm), rakhatod 20cm-es torta formába is, akkor alacsonyabb lesz a krém és egy kicsit kevesebb ideig kell sütni
-          6-8 cm-es peremű tepsi, amibe belefér a torta forma
-          kis villa, a „rajzoláshoz”
-          alufólia a torta forma bebugyolálásához
-          lábos a víz forraláshoz vagy víz forraló
 
Elkészítési idő:  30 perc
Sütési idő:  Előmelegített 180 fokos sütőben (alsó-felső) vízfürdőbe 90 perc, tűpróba! Remeghet még a közepe, de ne legyen folyós.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr992625326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...