Soha életemben nem hallottam erről az ételről, mindaddig amíg férjhez nem mentem egy részben sváb család gyermekéhez. Annyiszor hallottam a drága férjemet álmodozni erről a gombócról, hogy ő ilyen finomat még nem evett és akkor is csak egyszer egy igazi sváb lakodalomban Pilisvörösváron. Miden követ megmozgatva kutatásba kezdtem, hogy kiderítsem, hogy mi is ez a titokzatos sváb gombóc, amit levesbetétként ettek a svábok. Hosszas kutakodás után összegyűlt annyi információ, hogy a férjem névnapjára szánt ebédkor titokban nekiláttam, hogy elkészítsem ezt a gombócot. Igencsak izgultam, hogy miként fog sikerülni. A készítés közben már megbántam, hogy nem csináltam előtte egy próbát, de akkor nem lett volna meglepetés. Hát elkészült a nagy mű, a boldogság és a meghatottság nagyon nagy volt, megérte a fáradozást, a keresgélést és az olaj szagot. :) Tényleg mennyei és a húslevest egy újabb dimenzióba emeli. Azóta felkerült az általam készített és kitapasztalt verzió a családi hétvégi kívánságlistára.  

A sváb gombóc alapvetően egy olajban sült zsemlegombóc, melyet levesbetétként esznek. Nálunk az lett szokás, hogy frissen még melegen kézből esszük a húsleves mellé, másnap meg apró darabokra tépkedve a levesbe tesszük és úgy esszük. Igazán tartalmassá teszi a levest.

 

Hozzávalók:

-          5 db szikkadt tejes zsemle (klasszikus, nem a felfújt verzió)
-          1 húsleves kocka (lehetőleg bio)
-          2dl tej + forró víz (a zsemle áztatásához)
-          3 tojás szétválasztva (fehérjét kemény habbá verni)
-          1 kis vej vöröshagyma (nagyon apró kockákra vágva)
-          1 nagy csokor petrezselyem felaprítva (lehet mirelit is)
-          30 dkg csirke/kacsa máj (15 dkg kaparva + 15 dkg apró kockákra vágva)
-          3 ek zsemle morzsa
-         
-          bors
-          őrölt szerecsendió
 
1.       A forró vízben feloldom a leves kockát, majd felöntöm tejjel. A zsemléket beáztatom, majd jól kinyomkodom.
2.       Egy tálba teszem a felaprított hagymát, a tojások sárgáját, a petrezselymet, a kinyomkodott zsemléket, a zsemlemorzsát, sózom borsozom és szerecsendióval ízesítem. Majd a keverőgéppel jól összedolgozom az egészet. A kapart és a felkockázott májat beleforgatom.
3.       A tojás fehérjét felverem és a három részre osztva, szépen beleforgatom a masszába.
4.       Majd a forró olajba, evőkanállal beleszaggatom mindkét oldalát arany barnára sütöm. Az olajban megnőnek a gombócok, úgyhogy hagyjunk helyet közöttük. Majd szűrőkanállal papírra szedem, még melegen tálaljuk a leves mellé.
 
Eszköz igény:
-          tál a zsemle áztatásához
-          habverő gép vagy kézi ( a tojásfehérjéhez)
-          tál + keverőgép ( a massza összedolgozásához)
-          serpenyő (olaj sütéshez)
-          evőkanál a szaggatáshoz
-          papír törlő ( az olaj leitatásához)
-          kiemelő kanál az olajból kivételhez
 
 
Sütés: Forró, de nem tűz forró bő olajban, közepesnél erősebb lángon (nálam indukciós  6-os)
Elkészítési idő:  15 perc  + sütés + áztatás

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr772569792

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Németh Bálint - KONYHANYELV 2011.01.10. 09:35:51

Jól figyelj, megmondom, milyen lesz. Megmondom, és cserébe csak annyit kérek: ha a végére érsz, jusson eszedbe, hogy én már az elején megmondtam. Hiszen tudhattad, ha elkezded, még egyszer nem kezdheted. Ami ezután történik, az még csak nem is hasonlít...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2011.01.12. 13:41:55

még sohasem halottam erről. de rossz nem lehet! :)

Mazsom · http://www.mazsakonyhaja.blog.hu 2011.01.16. 21:49:42

@eszterlánc21: Csak ajánlani tudom, nálunk nagyon nagy siker. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...