Az újévi kalács malacok csak úgy bekúsztak a blogra, de nem írtam le, hogy miként is készültek, hát íme itt a recept is. A maradék lencsében főtt füstölt húshoz szerettem volna egy kalácsot sütni, és a tésztából elcsent darabból születtek ezek a szerencsehozó malacok. A kalács tészta az a kalács, ami belül foszlós és szaftos, de kívül azért van héja. Jó nem ropogós héja, de azért van, és olyan gyorsan neki esett a család, hogy időm sem volt lefényképezni.

 

Hozzávalók:
Tésztához:
-          80 dkg liszt
-          15 dkg cukor
-          3 tojás
-          2,5 dkg élesztő
-          3 dl langyos tej (1+2 dl)
-          10 dkg olvasztott vaj
-          csipet só
 
Kenéshez:
-          1 tojás sárgája
-          2 ek tej
 
1.     Az élesztőt villával összetöröm egy kanál cukorral, majd felöntöm 1dl langyos tejjel és hagyom, hadd dolgozzon.
2.      A tojást és a cukrot habosra keverem egy csipet sóval, majd felváltva hozzáadom a lisztet, az élesztős tejet és a maradék 2 dl tejet. Jól kidolgozom.
3.      Majd az olvasztott, de langyosra hűtött vajat hozzáadom és jól beledolgozom a tésztába, majd további 5 percig dagasztom. Konyharuhával letakarva hagyom kétszeresére kelni.
 
Malacok: (15 db)
 
1.      A lent leírt szaggatókkal kiszaggatom a köröket, melyek a malac testrészei lesznek.
2.      A fejnek szánt legnagyobb kört a sütőpapírra helyezem és lekenem tojásos tejjel. Ráhelyezem az orrot a szemet és a füleket, majd a desszertes villa nyelével vagy egy késsel kiszúrom a konnektor orrát. Ezeket a testrészeket is lekenem tojással.
3.      15 percig kelesztem őket És mehetnek is be a sütőbe.
 

 

 

Kalács:
1.       A maradék tésztát három részre osztom. 35 -40 cm hosszú hengerekké sodrom őket.
2.       Összecsippentem a végüket és klasszikus módon összefonom őket.
3.       Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem és meleg helyen hagyom duplájára kelni, majd lekenem a tojásos tejjel és mehet be az előmelegített sütőbe.
 
 
Eszköz igény:
 
-          tepsi
-          dagasztó karos robotgép, de kézzel is megoldható
-          2 ív sütőpapír
-          ecset és egy tálka a kenéshez
 
 
Malac:
-          4 féle méretű szaggató: ezeket csak az arányok miatt írom le, lehet rajta változtatni és kísérletezni is a malac arcokkal
o   6,7cm átmérőjű  -  ez a feje
o   2,5cm átmérőjű - ez az orra
o   3,7cm átmérőjű  - ez négy felé vágva lesz a füle (2 malacra elegendő fül)
o   1cm átmérőjű  - ez a szeme (ritka, hogy ilyen legyen egy háztartásba, így nyugodtan készíthetsz apró golyókat is
-          desszert villa nyele, ezzel szúrtam a malac konnektor orrát, de kés hegyével is lehet
 
 
Elkészítési idő:  30 perc plusz kelesztés
 
Sütés: Előmelegített légkeveréses sütőben 170 fokon.
               
Malacok: kb. 15 perc
Kalács: 30 - 35 perc

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr962561273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...