Minden évben összejövünk barátnők és mézes kalácsot sütünk, idén sem volt ez másképpen, de most újítottunk egyet és a csavar a dekorálásban volt. Nagyon egyedire és mutatósra sikeredett. Az igazat megvallva nincsen olyan biztos kezem, hogy szépen tudjak mézeskalácsot írni, így a dekorálástól sokszor elment a kedvem, mert nem olyanok lettek a mézesek, ahogy én azt igazán szerettem volna. Sokszor próbálkoztam vele, de nem jött össze. Pedig olyan sokszor álltam már vásárokban a készítők mellett, akik olyan könnyedséggel írják a mézesre a kacskaringósabbnál kacskaringósabb mintákat.. Ez a technika, tényleg könnyű és nagyon mutatós. Végleg azért nem adom fel, hogy megtanuljak szépen írni

 

 Hozzávalók:

Tészta:
-          90 dkg liszt
-          30 dkg kristálycukor
-          20 dkg margarin
-          25 dkg méz
-          3 tojás
-          1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék (Kotányi)
-          2 kávéskanál szódabikarbóna
-          reszelt citromhéj
-          1 csipetnyi só
Dekorálás:
-          30-40 dkg fehér fondant – torta dekoráló anyag Beszerzési hely: pl.: www.desszertmester.hu
-          dekor cukor gyöngyök
 
 
1.      A mézet, a cukrot, fűszereket és a vajat összemelegítem, majd hagyom kézmelegre hűlni.
2.      A lisztbe belekeverem a sót, a szódabikarbónát és a citrom héjat. Beleöntöm a kézmeleg mézes keveréket és a felvert tojásokat. Az egész masszát jól kidolgozom a keverőgéppel, és egy éjszakára folpackba tekerve, a hűtőben pihentetem.
3.      Egyszerűbb megoldás, kenyérsütőgépbe beletenni a hozzávalókat (méz felfőzés és lehűtés természetesen marad) és abban kidolgoztatni a tésztát.
4.      A tésztát kicsit átgyúrom és enyhén lisztezett felületen fél cm vastagra nyújtom. Majd formákat szaggatok belőle és egymástól kb. 1 centiméterre helyezem a formákat a sütőpapírral kibélelt tepsin. Kicsit dagadni fognak. Előmelegített sütőben (alsó felső sütés) 175 fokon 6-8 perc alatt megsütőm őket.
5.      Rácsra szedem őket és hagyom kihűlni.
6.       A fondantot vékonyra nyújtom és különböző formákat szaggatok belőle.
a.       kisebb alakzatot a mézeskalács közepére
                                                               i.      hópihébe kisebb hópihét
                                                             ii.      kerek formába, szívet
                                                            iii.      csillagba, kisebb csillagot
                                                           iv.      macira, hópihét
                                                             v.      stb.
b.      ugyanazt a formát, mint a mézeskalács, ilyenkor teljesen befedi majd a mézest és a fondantra lehet majd még dekorálni
7.      A kihűlt mézeseket az ujjammal enyhén bevizezem, majd „ráragasztom” a fondantot és hagyom megszáradni. A fondant tetejét tovább dekorálhatjuk, ha bevizezzük és apró dekor gyöngyökkel dekoráljuk. Apróbbak legyenek, hogy bele is ragadjon.
  

 

Ha tetszik, akkor tudsz rá szavazni, a Nosalty mézeskalács szépsgversenyen, ahol rengeteg csodát találhatsz.
http://www.nosalty.hu/salyi_reka_mezeskalacsa_jatek_35097
 
 
Eszköz igény:
-         lábos
-         apró lyukú reszelő, a citromhéjhoz
-         keverőgép vagy kenyér sütőgép a tészta kidolgozáshoz
-         tepsi ( kettővel vagy hárommal gyorsabban megy)
-         sok-sok kiszúró forma
-         sodrófa
-          kis tálka a vizezéshez,(ujj mártogatáshoz)
 
 
Elkészítési idő:  Első nap kb. fél óra plusz a idő a méz hüléshez, második nap 3-4 óra
Sütési idő: Tepsinként 6-8 perc előmelegített alsó felső sütésen 175 fokon
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr142510111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kucó 2010.12.14. 13:30:24

Csoda szépek!! Nekem sajnos nincs ennyi türelmem... :(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...