Ezt a süteményt, minden karácsony előtt postán kaptuk az édesanyám nagynénjétől. Élénken él bennem az emlék, ahogy kislányként, apukámmal sorban állunk a Lajos utcai postán és türelmetlenül várjuk, hogy átadja nekünk a postáskisasszony  a csoda süteményt rejtő szaloncukros dobozt (minden évben zselés szaloncukros dobozban érkezett) és elindulhassunk vele hazafelé. Amióta anyuka lettem, azóta még jobban előtör belőlem a hagyományok tisztelete, és ez az érzés a karácsonyi időszakban még inkább felerősödik bennem és a konyha területén is kiteljesedik. Fontosnak tartom, hogy a családi tradíciókat a gyermekem részére is kellemes emlékként ágyazzam be az ünnepi hangulatba. Így került ez a recept az advent vasárnapi gyertyagyújtás elengedhetetlen részévé, házi készítésű forralt borral és illatos forró teával.

 
Hozzávalók:
Tésztához: kb. 24 db
-          80 dkg finom liszt
-          4 dkg élesztő
-          4 dl langyos tej
-          2 ek cukor
-          6 tojás sárgája (a fehérjét tedd el és csinálhatsz belőle gyümölcskenyeret, recept jön hozzá)
-          8 dkg olvasztott margarin
-         
Töltelék:
-          20 dkg lágy margarin
-          30 dkg cukor
-          2 csomag vaníliás cukor
Tepsihez:
-          margarin
-          cukor
Locsoláshoz:
-          3 dl tejszín
-          1 rúd vanília kikapart belseje + 2 ek cukor VAGY 2  csomag vaníliás cukor
-          3 ek cukor
 
1.      Az élesztőt a cukorral egy villával összetöröm és felöntöm 1 dl langyos tejjel, majd megvárom amíg felfut.
2.      A liszthez adom a sót, majd az élesztős masszát és a maradék tejben elkevert tojás sárgákat. Az egészet jól kidagasztom kb. 10 percig. A végén hozzáadom az olvasztott margarint és ezzel további 2 percig dagasztom.
3.       Majd az egészet egy konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztem.
4.       Ez idő alatt a töltelékhez a margarint és a két féle cukrot habosra keverem.
5.       Egy kis lábosba elkezdem melegíteni a tejszínt a vanília rudat (vagy a vaníliás cukrot) és a cukrot, elég ha langyos. A vanília rudat félbevágom és kikaparom belőle a vanília szemeket és beleteszem a tejszínbe, a rudat meg kidobom.
6.      A tepsit vastagon kikenem a margarin és megszórom kristály cukorral
7.      A duplájára megkelt tésztát két felé veszem és külön-külön téglalap formájúra nyújtom (36*20cm). A tölteléket megfelezem és elkenem a tésztán, majd a téglalap hosszanti oldalán feltekerem és 12 db kb. 3 cm széles szeleteket vágok és a vágott felével a tepsibe egymás mellé helyezem. Nem szorosan, mert még kelni fognak. Ezt megismétlem a másik adag tésztával is.
8.       Letakarva hagyom, hogy még 30 percig keljen.
9.       Most jön a nem szokványos része a sütésnek:
a.      170 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe teszem és 20 percig sütöm
b.      kiveszem és a tejszín felével mindegyik tekercset meglocsolom (gyorsan kell dolgozni) és 10 percig ismét sütöm
c.      ismét kiveszem és a maradék cukros tejszínnel ismét meglocsolom és még kb. 8 percig sütöm, amíg szép arany barnák nem lesznek.
10.   Még melegen borítsuk ki, mert a karamellizálodott cukor miatt később nehézkes a kiszedése.
 
Eszköz igény:
-          keverő gép dagasztó karral (tészta) és keverő karral (töltelék)
-          tepsi , magasabb peremű  kb. 40*25 cm
-          kisebb lábos a tejszín langyosításához
 
Elkészítési idő:  180 perc , de megéri
 
 
 

Idén ajándékba is készítettem és így papír tepsibe is kerültek a tekercsekből, nagyon mutatos ajándék lett belőle és a siker hatalmas volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr312479738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kucó 2010.11.28. 22:56:42

Alig várom, hogy újra ehessem nálatok!!!!

kingad 2010.11.29. 21:21:15

ezt én is megkóstolnám:)) nagyon jól néz ki!

MissBellyKrisz 2010.11.30. 09:41:35

Nagyon jól hangzik! Azt hiszem a hétvégén kipróbálom.... :)

eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2011.01.12. 13:38:46

de rég ettem ilyet... ki sem merem számolni, hány éve... listámra felvettem :)

Mazsom · http://www.mazsakonyhaja.blog.hu 2011.01.16. 21:55:00

@kingad: Ha végre találkozunk, megsütöm örömömben! :)

Antal-Pap Judit 2012.07.01. 14:46:25

Köszönöm a receptet!

Most készítettem el, és még forrón befaltam kettő tekercset! Rögtön visszarepített a gyerekkoromba! Ez volt a kedvenc sütim, és amióta nagyanyám meghalt, nem találtam meg a receptet sehol! Mondjuk, Ferdinánd tésztaként kerestem... Szerintem ez még jobb, mint amit régen ettem! A tepsikapargatásra is emlékszem :-) Ha megfogadom a tanácsod, akkor erre nem lesz többé szükség! Az öcsémmel is megkóstoltatom majd, neki is ez volt a kedvence! Kíváncsi vagyok, mit szól!

Mazsom · http://www.mazsakonyhaja.blog.hu 2012.07.26. 21:51:30

@Antal-Pap Judit: Köszönöm, hogy megírtad. Annyira örülök, amikor emlékeket főz az ember. Én is nagyon szeretek emlék ízeket és illatokat főzni. Remélem a testvérednek is ízlett.

Antal-Pap Judit 2012.07.27. 09:17:35

Szerinte is jobb, mint a nagyanyámé! :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...