Hazafelé sietve egy dolgot biztosan kapsz a közértben, szikkadt vizes kiflit. Ehhez már csak egy kis darált mák kell. a többi hozzávaló meg általában azért akad otthon, de fusd át a hozzávalók listáját, nehogy otthon érjen meglepetés. Mi, így szeretjük, helyenként puha máshol meg ropogós. Szolídan mosolyogj, miután megetted. :)

 
 
 
Hozzávalók   (4 személyre)
6 db szikkadt vizes kifli (nem nyirkos/nem tejjel készült, hanem vízzel)
4,5 dl tej
1 csomag vanilliás cukor / vagy rúd vanília belseje
5 dkg vaj + az edény kivajazására
10 dkg darált mák
10 dkg porcukor
4 evőkanál méz
1 db citrom reszelt héja
Eper lekvár
 
 
Eszköz szükséglet:
-         egy kisebb lábos a forraláshoz,
-         egy magasabb falú jénai/kerámia tál vagy egy tepsi  kb. 25*20 cm (de bármilyen alakú lehet)
-         kisebb tál
-         merőkanál
 
Elkészítés:
  1. Kapcsold be a sütőt 180 fokra
  2. Vajazd ki a sütő edényt  
  3. Karikázd fel a kifliket (kb. 1 cm vastag).
  4. A vajat, a tejet, a vaniliás cukrot vagy a vanília rúd kikapart belsejét és a mézet tedd egy lábosba és forrald fel.
  5. Egy tálba keverd össze a darált mákot, a porcukrot és a reszelt citrom héját
  6. Tedd a kiflik 1/3-át egy tálba és merőkanállal óvatosan locsold rá a forró tej 1/3-át. Vigyázz, hogy ne törd össze a kifliket és a forró tej mindenhol érje a kifliket, egy nagy kanállal át is forgathatod a kifliket.
  7. Mehet rá a porcukros mák ¼  része és mehet bele a sütő formába. A maradék kiflikkel ugyanígy járj el, még kétszer kell ismételned ezt a folyamatot.
  8. Ha jól osztottad el, akkor megmaradt a cukros mák ¼ része. Ezt szórd rá a kiflire és mehet be az egész a sütőbe.
  9. Szép pirosra süsd a tetejét.
  10. Eper szósszal tálald.
 

 

Még melegen tálald, de mi hidegen is szeretjük. 

 

Elkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: 180 fokon 15 perc
Tálalási javaslat:
-          Eper szósszal
-          Meggy befőttel
-          Porcukorral
-          Vanilia sodóval

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr992395648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kucó 2010.11.01. 21:28:19

A hétvégén tuti megcsinálom, még az a szerencse, hogy van fagyasztott mákom... :)

Atta Ego 2010.11.16. 23:05:12

Szia Réka,
gratulálok a bloghoz, csak így tovább.
És most szóljon Ego :A gubát próbáld meg a tetején felvert tojásfehérjével lesütni, és ha még raksz alá vékony réteg rétestésztát is, akkor úgy fogod tudni tálálni mint egy süteményt.
Tényleg jó, hogy írsz.
Csá
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...