Kaptunk a szomszédunktól egy vödör cseresznyét, aminek nyomban neki is estek a gyerekek, na jó meg a felnőttek is. Ami megmaradt az ment bele a “pitébe”. Ez nem olyan igazi pite, de nálunk valami miatt ez a süti pite néven került bele a köztudatba. Inkább olyan, egy tálas, kikeverős pillanatok alatt készen van süti.
cseresznye.jpg
 
Mehet bele bármilyen gyümölcs, ami éppen érik. Nagyon nagy kedvenc. Ha kicsit több időm van, akkor szoktam muffin formában is sütni. Ebből a mennyiségből 36 darab kisebb muffint lehet elkészíteni, az adagot lehet felezni is, akkor kisebb tepsiben kell sütni vagy ha a muffin forma a nyerő, akkor nagyobb muffinokból 12 darab jön ki belőle.
 
Legutóbb piknikezni jött velünk nektarinos málnás verzióban.
 
Hozzávalók:
 
- 4 tojás
- 24 dkg kristály cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl olaj
- 2 dl joghurt vagy tejföl
- 36 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
 
Sok sok gyümölcs. 60-70 dkg magozott cseresznye. 
 
1. A gyümölcsöt kimagozom és lecsepegtetem.
2. A tojást a két féle cukorral robot gép habverő keverőjével szinte fehéredésig keverem, a duplájára nő meg.
3. Hozzáadom a folyékony hozzávalókat.
4. A Lisztet elvegyítem a sütőporral és belekeverem a tésztába.
5. Óvatosan belekeverem a cseresznyét és mehet bele a tepsibe.
6.  Alsó felső sütés 180 fokon 35-40 percig sütöm.
Ha tetszett likeolj a facebookon is. Köszi!
https://www.facebook.com/mazsa.konyhaja
Amikor először olvastam erről a helyről, tudtam, hogy ide nekem el kell jutnom. Szerencsére, olyan barátok társaságában vitt erre az utam, akik hasonlóképpen rajonganak a jó kávéért.
DSC_2399.JPG
 
Aki ide betér, az ide jön és tudja, hogy mire számíthat. A város szélén már a Tesco-n is túl található a A Kávé Háza, ahol olyan kávé élményben volt részünk, amiről még sokáig fogunk álmodozni. A betérő emberek egyértelműen törzsvendégként mozogtak a kávézóban és barátként üdvözölték őket.
 
Nem egyszerű megtalálni a helyet, elsőre mi is elsuhantunk mellette, de a végén sikerült becserkészni. A bogotai világ bajnokságon is viselt kemény kalap ott díszeleg a polc tetején, melyet csak Lucky Cap-ként emlegetnek, mert meghozta a szerencsét és Tóth Sándor meg is nyerte a VB-t. Három éven át ez a kávézó nyerte az Év Kávézója címet (2011,2012,2013).
 
DSC_2406.JPG
A kávénk mellé megkóstoltuk a gyümölcsös sajttortát és a citromos görög sütit. Sajttortából ettem már sokkal jobban főleg a torta alapja volt nagyon elázott, de a citromos görög süti igazán üdítően hatott. Az édességek napi szintem változnak, de találhatunk sós harapnivalót, mint például tepertőkrémet.
 
Nagyon tetszett a  rengeteg féle kávé főző kézi készülék. Sokat elsőre nem is néztem kávé főzőnek. A falon és a polcokon található díjak mind mind bizonyítékok, hogy itt nagyon is értik a dolgokat.
DSC_2402.JPG
 
Az autónk felé sétálva már arról beszélgettünk, hogy hazafelé is erre kéne kanyarodni, hogy ezt az élményt még egyszer átélhessük.
 
 DSC_2408.JPG
 
Cím:
A Kávé Háza
Szekszárd, Csatári utca 16/A

Mazsom 2014.06.09. 22:44

Gyöngytyúk a konyhában

Hónapok óta azzal nyúz a férjuram, hogy annyira szeretne egy jó gyöngytyúk levest enni. Végre sikerült szereznem gyönyörű szép gyöngytyúkot. Rögtön négyet is vettem. Három beköltözött a mélyhűtőbe a negyedik meg a fazékba. Olyan csodás húslevest alkotott belőle a férjuram, nem tudom mikor láttam ilyen lelkesen sürögni forogni a konyhában. A négy tyúk mája megmaradt és szomorúan nézett rám reggel a hűtőből. Egy frissítő kávé után kihívásként néztem rájuk, hogy valami klasszat alkossak belőle.

Így lett forró gyöngytyúk májas ragú, rusztikus pirítóssal a reggelink. 

GYONGYTYUK.JPG

Hozzávalók:

- 4 darab gyöngytyúk máj ( vagy csirke máj)

- 2 apró Salottahagyma / 2 szál újhagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 zöldpaprika

- 1 paradicsom

- 5 dkg vaj

- húsos füstölt szalonna 4*4 cm darab apró csíkokra vágva 

- só

- bors

- frissen őrölt szerecsendió

- 3 ág kakukkfű + díszítésnek

- kis csokor petrezselyem 

 

1. Vajon elkezdem pirítani a szalonnát, rádobom a felaprított hagymát, majd a kockára vágott paprikát.

2. A májat felkockázom és hozzáadom, hirtelen lepirítom, Bors, szerecsendió, apróra vágott fokhagyma. 

3. Paradicsomot meghámozom és felkockázom, hozzáadom a raguhoz. 

4. Megszórom a kakukkfűvel és az apróra vágott petrezselyemmel.

5. Pirítóssal tálalom. 

 

 

Kint süvít a szél és vízszintesen esik az eső. Esély sincsen arra, hogy kimenjünk a gyerkőcökkel. A tejfölős pohár sikerén felbuzdulva újabb filléres ötlettel töltöttük a délutánunkat. Tényleg lenyűgöző, hogy mennyire le tudja kötni a gyerekeket egy ilyen egyszerű ötlet. 

A kisebbik is hosszasan el volt vele, szedegette az apró pomponokat és dobálta a hengerekbe. Amikor a nagyobb gyerkőc hazajött az oviból, nekiesett és átragasztgatta a pályát és újabb és újabb útvonalakat talált ki. 

DSC_1239.JPG

Hozzávalók:

- papír hengerek (konyhai törlőkendő, WC papír guriga, Folpack papír hengere)

- dekor tapasz vagy maszkoló szalag

- apró dekor pomponok / alufóliából gyűrt golyók

- olló 

- műanyag tál, amibe gyűlnek a pomponok 

Koncentráltál az apró nép:

DSC_1280.JPG

 

Épít a nagyobbik:

DSC_1296.JPG

 

 

 

Annyian tették fel a kérdést, hogy miként lehet gyerekkel tojás festeni úgy, hogy az ne járjon a lakás teljes leamortizálásával. Járt az agyam és beszélgettünk a Zsimbivel, Meséltem neki a hímes tojásokról, melyet ő hímzett tojásként emlegetett. Így jött az ötlet, hogy hímezzünk tojást. 

Nagyon egyszerűen kivitelezhető, nem igényel különösebb előkészületeket. Percek alatt megvan és nagyon jó móka a kivitelezése. 

 

HIMZETT TOJAS.jpg

 

Hozzávalók:

- keményebb kartonlap

- lyukasztó

- műanyag tű (Müllerben vettem) vagy tompa végű zsákvarró tű

- fonal

- olló

 

Nagy fába vágtuk a fejszénket. Álmomban sem gondoltam volna, hogy mekkora munkával jár, hogy ezt az álmomat valóra váltsuk. Hát nem volt semmi, csak hordtuk a belehordani valót, az ágyás, mint egy éhes bálna nyelte a platónyi alapanyagokat.

Összesen 2 darab 1,5 méterszer 6 méteres ágyást készítettünk, mindkettő 60 centiméter magas. Amikor utólag kiszámoltam, hogy az hány köbméter “töltőanyagot” nyelt el az ágyas, akkor szembesültem azzal, hogy ez nem volt kis falat. Nagyon hiszek benne, hogy jól fog működni és sok örömünket fogjuk lelni benne. Amit már most érzek, hogy a derekam nem szakad le és jó kedvvel matatok a kis kertemben. Összesen 18 négyzetméter a két ágyás és csodásan növekednek benne a növénykéim.

Először dombágyásban gondolkodtunk, de a végén egy szimpla alulról rétegezett magasított ágyást készítettünk.

Gondoltam összegzem, hogy miket tanultam, a a mi magas ágyásunk készítése közben. Hogy miként működik az ágyás azt, csak hónapok vagy évek múlva tudom megmondani, de már most tudom, hogy szeretni fogjuk. Az irodalom szerint egy ilyen ágyás 5-6 évig hatékony utána kell újra rétegezni.

Technikai oldal:

  • Észak-déli tájolás, a rövidebb oldala mutat É/D irányba
  • Szélessége 1,5méter, ez jól átérem még
  • Az ágyások között 1,5 métert hagytam ki
  • Nem permetezett, szinte szűz területre került, évtizedek óta nem volt megművelve a terület,
  • A terület legyen sík
  • Keretet készítettünk neki , 15 cm széles, 3 cm vastag tölgy deszkákkal, amiből 60 cm magas keretet készítettünk.
  • Szélezett deszkák , melyeket megcsiszoltam és napraforgó olajjal bőven „lefestettem
  • Sarkokon merevítettem.
  • Három helyen kereszt pántot tettünk bele, hogy ne nyomja szét a súly.

 

A deszkák:

MAGAS_DSC_292308.JPG

 

Elkészítés:

  1. A deszkákat lecsiszoltam és méretre vágtam. Csiszoláshoz és a vágáshoz is gépet használtam. Ebben a fiúk is segítettek.
  2. Napraforgó olajjal lekezeltem (lenolaj is jó) Fontos természetes agyag legyen, hiszen élelmiszert termelünk benne. Nem sajnáltam az olajat, inkább tocsogtattam, mint festettem, így tartósabb lesz a fa.
  3. Sarkokon 5*5cm akác oszlopokhoz erősítettem a deszkákat.
  4. Közében három helyen tölgy deszkákkal merevítettük az ágyást.
  5. A helyszínre szállítottuk és összecsavaroztuk a keretet.
  6. Alulra geotextiliát terítettünk.
  7. Következett a rétegezés:
  •  vastagabb ágak,
  •  vékonyabb ágak,
  • kukorica szár és kukorica gyökér
  • faforgács
  • kevés föld jól betaposva az ágak közé
  • vágott fű
  • szarvas marha trágya
  • tőzeggel kevert termőföld
  • Belocsoltam vízzel és hagytam egy kicsit ülepedni. Nyugodtan lehet csúrig tölteni, mert jócskán süllyedni fog az ágyás.
  • Majd mehetett az ültetés.
  •  A magaságyás kerete:

    MAGAS_DSC_292305.JPG

     

    Rétegek: 

    MAGAS_DSC_292304.JPG

    "Paraszt trambulin", a legnagyobb buli a gyerekeknek az ágakon való ugrálás volt. 

    MAGAS_DSC_292309.JPG

    Kukorica szár:

    MAGAS_DSC_292306.JPG

    Megérkezett a föld:

    MAGAS_DSC_292301.JPG

     Cseperednek a növények: 

    MAGAS_DSC_292310.JPG

    Ami bele került:

    -          több platónyi vastagabb ág és vékony gally

    -          200 liter érlelt marhatrágya

    -          fűrész telepi faforgács

    -          kukorica szár

    -          1000 liter tőzeg (Litho Peat)

    -          frissen vágott fű (rengeteg)

    -          6 köbméter termőföld

     

    A földet még be fogom oltani Natur Terra anyaggal, mely elősegíti, hogy az egész rendszer kellemesen működjön.

    Jelenleg ilyen növények vannak benne, ez csak az egyik ágyás: (9nm)

    -          tépő saláta

    -          fejes saláta

    -          jég saláta

    -          juh sóska (salátaként esszük)

    -          három féle retek

    -          paprika palánta (kápia és fehérözön) – ezeket a retek sorok közé ültettem, mert a retek úgyis hamarosan kikerül)

    -          lapos hagyma

    -          lila hagyma

    -          vörös hagyma

    -          lapos hagyma

    -          fokhagyma

    -          kakukkfű

    -          bazsalikom

    -          oregánó

    -          turbolya

    -          kapor

    -          petrezselyem

    -          sárga répa

    -          büdöske és kalendula

    -          cékla

    -          csíkos cékla

    -          színes mangold

    -          pak choi

     És jelenleg így fest, csodásan fejlődnek benne a növények.

    MAGAS_DSC_292311.JPG

    Már fejesedik a saláta:

    MAGAS_DSC_292312.JPG

    Mindenkit csak biztatni tudok, hogy vágjon bele és készítse el a saját magas ágyását! Olyan nagy öröm látni a növényeket. ahogy cseperednek. Húsvét szombaton a sonka mellé a saját magas ágyásunkban termesztett lila hagymát ettünk. Nagyon jó érzés volt!

    Húsvét vasárnap bárányt grilleztünk, mennyei volt, olyan illatok terjengtek a kertben, mintha egy görög tavernában ebédelnénk. Apu szerint csak a sós tenger illat hiányzott. A bárány combot elő pároltam és a grillen csak pirítottunk rajta egyet.  Köretnek kuszkuszt  és vajon párolt petrezselymes répát ettünk. Fenséges lakoma kerekedett belőle.

    BARANY DSC_03182.JPG

     

    Egy pici darab hús maradt belőle egy kevés szafttal, így valamit ki kellett találni, hogy az minimális húst miként lehet felszaporítani.

    Hozzávalók:

    -          kevés grillezett bárány comb apró csíkokra vágva

    -          2 szál répa, félbevágva és 0,5 centis szeletekre vágva

    -          1 piros kaliforniai paprika felkockázva

    -          3 szál újhagyma felkarikázva

    -          2 ek olaj

    -          2 csokor petrezselyem, apróra vágva

    -          só, bors

    -          bárány szaft

    -          250 g wok tészta

     

    BARANY DSC_03184.JPG

    1.        Az olajon megfuttatom a felkarikázott hagymát, rádobom a répát, majd a paprikát.
    2.        A tésztának vizet teszek fel, megfőzőm és leszűröm.
    3.        Hozzáadom a szaftot, a húst és a petrezselymet. Kicsit átforgatom, majd mehet hozzá a tészta.
    4.        Sózom, borsozom és tálalom.

     

    Eszköz igény:

    -          lábos fedővel

    -          nagyobb teflon serpenyő

     

    Elkészítési idő:  10perc 

    Repül az idő, de nagyon. Nem is akarom elhinni, hogy kicsi Luca, már két éves lett. Olyan nagyon lány már. Nagyon repülnek a hónapok. Napról napra ügyesedik, okosodik és persze napról napra egyre nagyobb zsivány. Szavakkal nem beszél, de fantasztikus kéz és test jeleket használ, melyeket hangutánzással párosít. Az esetek többségében, amikor megértem, hogy mit szeretne, akkor nagyon szórakoztató. A hab a tortán, az amikor kitalálom, hogy mit is szeretett volna, mert akkor megtapsol vagy megveregeti a hátamat. Azt nem fejteném ki bővebben, hogy akkor mi történik, ha nem találom ki, hogy mit szeretne... :)
     
    Idén nem, is volt kérdés, hogy milyen tortával lepjük meg az ünnepeltet. Annyira szereti az állatokat és a katica bogarakat meg aztán különösen, így egyértelmű volt a választás, hogy idén katicás tortán fog égni a két gyertya.

    A családi vödrös tejfölös dobozból készítettünk már játékot, ami nagy siker és igen kedvelt játék a gyerkőcök között. Most Lucus kapott a tejfölös dobozból egy pillanatok alatt elkészíthető játékot. Magam is meglepődtem, hogy milyen kitartóan eljátszik vele és tényleg napról napra ügyesedik a keze. A lelkesedés hetek óta nem múlik. Nagyon helyes, mert minden alkalommal, amikor a szívószál eltűnik a dobozban megtapsolja magát.
     
    FORMA BERAKO 3.JPG
    Hozzávalók:
     
    - egy családi dobozos tejföl tetejével együtt (de lehet egy fagyis doboz vagy bármilyen más doboz, akár karton doboz is)
    - 5 darab szívószál vastagabb fajta
    - kis műanyag tál
     
    Eszközök:
    - olló
     
    Elkészítés:
    1.  Olló segítségével három lyukat fúrtam a tejfölős doboz tetejére, majd visszahelyeztem a doboz tetejére.  Fontos ne maradjon sorjás a lyuk széle, nehogy megsértse a gyerkőc kezét.
    2. A szívószálat négy részre vágtam és egy kis tálba tettem őket és kezdődhetett a játék.
     
    Feladat: A szívószál darabokat a lyukon keresztül a tejfölös dobozba kellett behelyezni/eltüntetni. 
    FORMA BERAKO.JPG
    Mindig hatalmas felhajtást szoktam csinálni, amikor vendégeket várunk, de most mintha előre éreztem volna, hogy a hatalmas szélvihar által felkevert virágpor nem tesz majd jót az allergiámnak.  Alig láttam az allergiától, így igazán hálás voltam, hogy egyszerű és gyors vendégváró menüt állítottam össze.
    Luca szülinapjára tatár beefsteaket csináltunk, de gondolnom kellett arra is, hogy mit esznek azok, akik böjtölnek. Szezonja van, ezért adta magát, hogy valamit kezdjek a medvehagymával. Szempont volt, hogy pirítóssal kínálható legyen, amit a tatárhoz készítettem. Így improvizálás útján született a medvehagymás kéksajt krém. Pillanatok alatt készen van, nagyon kellemes vendégváró uzsonna kerekedett belőle, a húgom szerint annyira finom volt, hogy kárpótolta, hogy nem ehet tatár beefsteaket.
    MEDVEHAGYMAS KEKSAJT.jpg
    Hozzávalók:
     
    - 30 dkg kék sajt
    - 1 tömlős Camping sajt
    - frissen őrölt bors
    - egy fél csokor apróra vágott medvehagyma
     
    Elkészítés:
     
    1. A kék sajtot egy villával összetöröm
    2. Hozzá keverem a Camping sajtot, borsozom és hozzáadom az apróra vágott medvehagymát
    3. Pirítóssal kínálom
    Na mi is szeretett volna lenni az én kicsi, bár már nem is olyan kicsi fiam. Naná, hogy traktor. Okozott némi fejtörést, hogy miként valósítsuk meg a dolgot. Egy farsangi jelmeznél azért nem árt ha bírja a kiképzést. Sokat keresgéltem, rajzolgattam, amíg kialakult a végső formája.
     
    A kivitelezés nem az én kezem munkája, hanem nagyon nagy szerencsénkre összehozott a sors egy nagyon kedves rendes kárpitos emberrel, aki szintén beleszeretett a projectbe és örömmel állt neki, hogy megvalósítsa Zsimbi John Deere traktor jelmez álmát.
     
    Az anyag beszerzése nem volt annyira bonyolult, a helyi egyetlen kézimunka boltban rögtön sikerrel jártunk. Jó a JOHN DEERE panton RAL színeknek nem felel meg 100%-ig, de azért nekünk megtette.
    JOHN DEERE COSTUME JELMEZ.jpg
    Az, hogy mitől lesz egy traktor jelmez John Deere traktor, az nem csak a színen, hanem a logon is múlik. És itt jött a csavar. Nem egyszerű John Deere logot szerezni. Amerikai segítséget kértünk, hogy az ebayről rendeljenek nekünk logót, de a 2-3 napos szállítási időt nem gondolták komolyan és így több, mint két hét volt mire Thaiföldről megérkezett a logo Amerikába. Ahonnan még most is utazik felénk a logo. Egy idő után látszott, hogy nem fog ideérni és nem lesz John Deere a traktor. Egy anya nem ismer lehetetlent és nekiálltam túrni a netet. Így hozott össze az élet Varesszal, aki a segítségemre sietett. Ő egy felvarrócímke készítő ember. Pikk pakk elkészített a logot és elsőbbségivel postázta is a gyerkőcnek. Nagyon hálás vagyok neki, a gyerkőchöz címzett levele, meg külön megdobogtatta a szívemet.
     
    A farsang előtti estére összeállt a traktor és egy csillogó szemű gazda nyakába akasztottuk.
     
    Köszönöm mindenkinek a segítséget, aki részt vett a projectben. 
    Ma délutáni programunk krumpli csírázás volt. Nem tartozik az eget rengető fergeteg party-k közé. Főleg nem egy 5 éves számára. Aztán hirtelen a krumplik között találtunk két krumpli formájú követ, amitől felpezsdült a hangulat.
    Zsimbi kitalálta, hogy főzzünk Kőlevest. Ment a csicsergés és alig várta már, hogy végezzünk a munkával és neki láthassunk a kőleves főzésnek. Elmesélte az egész mesét felsorolta az összes hozzávalót. Nem akarta elhinni, hogy valóban nekiállunk és meg is főzzük. Fényesre sikálta a követ. 
    DSC_1845.JPG
     
    Egy kicsit felturbóztam a hozzávalók listáját és a magyar népmesei recept elkészítést is egy kicsit modernizáltuk. A végeredménynek nagyon klassz kis leves kerekedett ki belőle.
     
    DSC_1855.JPG
    Zsombi azt állította, hogy ő ilyen finom kőlevest még nem evett. Mintha evett volna már valaha kőlevest. :)
    Próbáljátok ki. Nagyon mókás kőlevest készíteni.
     
    Egy szimpla kolbászos, krumpli leves lett nálunk "A kőleves".
    Receptet nem írok hozzá. Alkossa meg mindenki a saját mesebeli kőlevesét. Ahány ház annyi kőleves recept fog születni.
    Mesebeli főzési élményeket!
    Aki esetleg nem ismeri a mesét:
    http://www.youtube.com/watch?v=Al4DpKBL8o4

    Mazsom 2014.02.01. 14:11

    Főzzünk gyurmát

    Tegye fel a kezét az aki nem csinált gyerek korában só liszt gyurmát. Mi sokat csináltunk az óvodában, de nem szerettem kirázott tőle a hideg.
     
    Ez is házilag készül ebben is van só, liszt és víz, de az állaga teljesen más lesz. Ruganyos jól formázható és ami számomra a legfontosabb, hogy nem ráz ki tőle a hideg. A többi alapanyag is könnyen és gyorsan beszerezhető, vagy akár van is otthon.
     
    Ez a gyurma szerintem egy főnyeremény, pár perc alatt megvan és a hűtőben jól záródó dobozban hosszú ideig friss marad. Zsombival nem színeztem még meg, hanem szimplán fehéren használtuk, de most ételfestékkel meg is színeztem.
    GYURMA_DSC_15054.JPG
     
    Lucával nem követtem el azt a hibát, hogy egy műanyag kést is adtam a kezébe, rögtön az első gyurmázásnál. Zsombival onnantól a gyurmázás arról szólt, hogy hogyan tudjuk minél apróbb darabokra szeletelni a gyurmát.  Érdekes volt figyelni, ahogy ismerkedik az anyaggal. Juj, juj felkiáltásokkal nyomkodta az ujját a gyurmába. Aztán kezdődött a gyuszmákolás, lapítgatás és a kukac készítés.
     
    GYURMA_DSC_14972.JPG
    Hozzávalók:
     
    - 3 dl forró víz
    - 25 dkg liszt
    - 5 dkg só
    - 2 ek citrom sav
    - 2 ek naprafogó olaj
     
    - étel festék, de ez akár el is hagyható (egy fél kiskanálnyi) – ha túl világos, akkor lehet még adni hozzá
     
     
    Elkészítés:
     
    1. Az egészet egy lábosba öntöm. Nem valami guszta és elég nehéz keverni. 
    2. Felteszem főni és addig kevergetem, amíg egynemű masszává áll össze. Ekkor kiteszem egy műanyag felületre. (pl. IKEA-s műanyag alátét) hagyom kicsit kihűlni, majd átgyúrom és készen is van. Jól zárodó dobozban nagyon sokáig használható
     
    TIPP: Ha a végén adod hozzá az ételfestéket, akkor egy adagból akár több féle színt is előállíthatsz.
     
    GYURMA_DSC_14891.JPG
    Az egész mennyiség kb.: 2/3 fagyis doboznyi lesz. 
    Eszközök:
     
    - mérleg
    - lábos
    - fakanál ( a fakanalat az ételfesték megfogja)

    Karácsonyi ötletek a múltból, összeszedtem egy csokorba. Válogassatok kedvetekre. 

    Fondanttal dekorált mézeskalács

    MEZESKALACS%20NAGY%20TAL.jpg

    http://mazsakonyhaja.blog.hu/2011/11/24/mezeskalacs_dekoralas_ujragondolva

    Ajtó dísz fondantos mézeskalácsból

    FONDANT%20MEZES%20AJTO%20DISZ.jpg


    http://mazsakonyhaja.blog.hu/2011/12/02/ajto_disz_fondantos_mezeskalacsbol

    Csipke mintás mézes kalács

    CSIPKES%20MEZES3.jpg

    http://mazsakonyhaja.blog.hu/2013/01/02/csipke_terito_es_a_mezeskalacs_kalandja

    Mézeskalács girland 

    CIMG6369.jpg

    http://mazsakonyhaja.blog.hu/2010/12/06/mezeskalacs_girland

    Mézeskalács harang 

    MZESKA~1.JPG

    http://mazsakonyhaja.blog.hu/2012/01/12/ajandekok_a_konyhabol_mezeskalacs_harang

    Krumpli nyomda karácsonyi kiszúró formákból

    KRUMPLI%20NYOMDA%20KARI%20(1).jpg

    http://mazsakonyhaja.blog.hu/2011/12/12/krumpli_nyomda_karacsonyi_mintaval

    Gyors ajtódísz borostyánból:

    POTTYOS%20RENSZARVAS.jpg

    http://mazsakonyhaja.blog.hu/2010/12/02/hogyan_lesz_a_kiralylany_ekszereibol_karacsonyi_ajtodisz

    Ajtó koszorú - pattogatott kukoricából

    pATTOGATOTT%20KUKORICA%20KOSZORU(1).jpg

    http://mazsakonyhaja.blog.hu/2010/11/30/gaszto_adventi_dekor

    Vannak olyan időszakok az életemben, amikor annyira vágyom a sósra és a sajtosra. Ez az érzés, a karácsonyi édesség dömping közben is sokszor tör majd rám. Ezt a muffint sokszor és sokféleképpen készítettem már el, sokféle szerepben tetszelgett már a családi repertoárunkban. Volt már délutáni nassolni való, jött velünk kirándulni, saláta mellé ettük a múlt héten, tízóraira is csomagoltam már és akkor csak egy párat soroltam fel. Végtelen a variációk száma, hogy mivel lehet még gazdagabbá tenni, de szimplán turbózás nélkül is nagyon finom. 
     
    DSC_1753.JPG
    Hozzávalók:
     
    • 3 db tojás
    • 12 dkg puha vaj vagy zsír (én most mangalica zsírral készítettem)
    • 20 dkg túró
    • 1,5 dl tej (laktóz mentes volt)
    • 30 dkg liszt
    • 10 dkg reszelt sajt (Gouda) – ez most zöldfűszeres volt
    • só mehet bele pici bors is. (sót sokat kíván a tésztája)
    • 1 csomag sütőpor
     
    Ezekkel lehet szerintem túrbózni:
    • olíva bogyó
    • sonka
    • spenót
    • hagyma, új hagyma 
    • szárított paradicsom
    • tökmag/napraforgó
    • és így tovább csak a fantázia szab határt 
     
     
    Elkészítés:
     
    1. A vajat vagy a zsírt megolvasztom.
    2. Tojást, túrót, és a zsiradékot összekeverem, majd hozzáadom a száraz hozzávalókat.
    3. A legvégén a sajtot és ha van akkor a turbózó cuccokat.
    4. A muffin formát kikenem és kiliszteztem, kétharmadik töltöm. 
    5. 180 fokos sütőben  légkeverés 20 perc alatt készre sütöttem.
    6.  kb 16-18 darab lett belőle, ami nem annyira muffin sütő barát. Legutóbb egy nagy tepsire tettem kisebb méretű muffin papírokat kettesével és azt töltöttem meg, így 24 darab lett belőle. 
     

    Ez volt az én idei advent sütemény sütő versenyre benevezett alkotásom. Én nagyon elégedett voltam vele. Egy negyedik helyet sikerült vele megszerezni. Ami így első próbálkozásnak nem is olyan rossz. Tavaly debütált ez a torta először a karácsonyi asztalunkon és akkor nagy sikert aratott a családban. 

    DSC_1806.JPG


    Hozzávalók: 

    Piskóta:

    Kétszer sütőm meg ezt a mennyiséget, hogy két lapot kapjak.

    • 6 tojás fehérje
    • 12 dkg porcukor
    • 10 dkg liszt
    • 4 dkg olvasztott margarin, kihűtve
    • csipet só
    • 10 dkg étcsokoládé, apróra vágva
    • 10 dkg dió durvára törve
    • 10 dkg kandírozott narancshéj, apró kockákra vágva
    • + margarin és liszt az edény kikenéséhez

    Krém:

    -          500gramm mascarpone

    -          1 citrom reszelt héja (kezeletlen)

    -          2 ek porcukor

    -          fél citrom leve

    Fenyőfák:

    -          200 gramm étcsokoládé

    Elkészítés:

    1. A margarint felolvasztjuk és hűlni hagyjuk.
    2. A lisztet és a porcukrot egy tálba tesszük. Ügyeljünk arra, hogy a porcukorba ne legyenek nagyobb darabok. Hozzákeverjük a csokoládét, diót és a narancshéjat.
    3. Egy csipet sóval kemény habbá verjük a hat tojás fehérjéjét.
    4. A fehérjéhez három részletbe óvatosan hozzákeverjük a szárazanyagot. Vigyázzunk, hogy a habot minél kevésbé törjük össze. A végén hozzáadjuk a lehűlt felolvasztott margarint.
    5. Az egészet egy alaposan kivajazott és kilisztezett torta formába önjük.
    6. Előmelegített légkeveréses sütőben (160fok) 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróba.
    7. Ezt még egyszer megismétlem, hogy két ilyen minden földi jóval ellátott piskóta lapot kapjak.
    8. A krémet kikeverem és megkenem a két piskóta lapot és bevonom az egész tortát, rusztikusan egyengetem el rajta a mázat. Jól lehűtöm a tortát.
    9. A csokoládét összetördelem és felmelegítem, zacskóba teszem, sarkát kivágom a zacskónak és sütő papírra rajzolom a fákat. Használható habzsák is vékony író fejjel. Hagyom megdermedi a csoki fákat. Majd a torta oldalához illesztem.

    DSC_1811.JPG

    Eszköz igény:

    • kerek torta forma (26 cm)
    • habverő
    • tál a szárazanyagok keveréséhez
    • szilikonos lapát a könnyebb összekeveréséhez
    • kis lábos a margarin felolvasztásához
    • sütő papír
    • zacskó vagy habzsák vékony írófejjel a fenyők megrajzolásához

    Kicsi fiam első süteménysütő versenyére készült alkotás. Nagy szeretettel készült és annyira izgult. Egy csodás emléklappal egy csoki csomaggal és egy büszke negyedik hellyel tértünk haza. 

    DSC_1798.JPG

     

    Hozzávalók:

    -          250 g liszt

    -          400 g kristály cukor

    -          2 tojás

    -          4ek natúr joghurt

    -          1 kk vanília eszencia vagy 1 csomag vaníliás cukor

    -          1 kk szódabikarbóna

    -          2 dl víz

    -          200 g margarin

    -          3 púpozott evőkanál fekete kakaópor

     

    1. A vizet a margarint felmelegítem, majd belekeverem a kakaóport és hagyom hűlni. A többi hozzávalót beleteszem egy keverőtálba.
    2. Ha folyékony összetevők lehűltek, akkor összekeverem a többi hozzávalóval. (Ha melegen tenném hozzá, a tojást kicsapná)
    3. A muffin sütőbe muffin papírt (kapszlit) teszek. Muffin sütő nélkül egy tepsire kettesével teszem le a muffin papírokat (kapszlikat) és így töltöm meg a tésztával. Fontos, csak a két harmadáig.
    4. Előmelegített (alsó felső) sütőben 170 fokon 25-30 percig sütőm. Tűpróba.
    5. Ha kész van, kiveszem a formából, rácsra teszem és hagyom kihűlni
    6. Marcipán vagy fondant hópelyhekkel díszítem.

     

    Eszköz igény:

     

    -          tál – keverőkaros robotgép

    -          kis lábos az olvasztáshoz

    -          muffin sütő és muffin papír

     

    Elkészítési idő:  15 perc

    Sütési idő: Alsó felső 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc. Tűpróba.

    Nagyon zavart az utóbbi időben, hogy az öt éves nagy fiam nem tud elmélyedni a játszásban. Próbálkoztam már mindenféle trükkel, de nem tudtunk átlendülni egy holtponton. A hetet ismét valami vírus benyelésével kezdtük, magas lázzal és iszonyat köhögéssel, így a lakásból néztük a szállingózó hópelyheket.

    Egy hirtelen ötlettől vezérelve nekiláttam és egy dekortapaszból egy pár formát varázsoltam a parkettára. Így készült el két ház, egy parkoló és egy helikopter leszálló. Nem volt több, mint 5 perc az elkészítése és két nap alatt "rongyosra" játszották a dekortapaszt. :)

     DSC_1690.JPG

    Próbáljátok ki, jó mulatság. Ha már nem köhögnek és nem lázasak, akkor ugró iskolát fogok ragasztani. 

    DSC_1696.JPG

    DSC_1687.JPG

    Mazsom 2013.10.07. 13:39

    Varrjunk traktort

    Hú ez elég félrevezető címnek sikeredett.:)

    Nálunk a traktorok utáni lelkesedés néha kicsit lankadni látszik, de aztán megint az egekbe szökik. Így az őszi munkák során megint nagyon előtérbe került a kicsi piros traktor imádata. Így jött az ötlet, hogy a varrás bevezetéséhez, miért nem lehetne kihasználni ezt a traktor imádatot.

    A netről nyomtattam, egy fekete fehér traktor képet, melyet felragasztottam egy karton lapra, jelen esetben egy mosogatógép tabletta dobozra.

    DSC_1494.JPG

    Körbevágtam és az irodai lyukasztóval körbelyukasztottam.

    DSC_1509.JPG

    Zsombi örömmel vette birtokba, először kiszínezte, majd kezdődhetett a varrás. A Müllerben találtam műanyag gyerek tűket. egy pici zacskóban legalább 25 darab van benne, így érdemes összeállni és közösen lőni egy csomaggal, de akár egy tompa hegyű zsákvarró tű is használható a célra.

     DSC_1508.JPG

     DSC_1514_1.JPG

    Hozzávalók:

     

    -          tetszőleges kép, poszter, netről nyomtatott, újságból kivágott

    -          keményebb karton papír

    -          ragasztó

    -          irodai lyukasztó

    -          műanyag gyerek tű vagy tompa hegyű zsák varrótű

    -          vastagabb fonal

     

    Mazsom 2013.10.07. 13:22

    Hangolódunk az őszre

    Zsombi beteg, köhög, prüszköl, lázas, az óvodát messziről kell elkerülnünk, de még a kertbe sem tudunk kimenni. Úgyhogy jönnek az őszre hangolódós szöszmötölős ötletek.

    Ez a dugó szeletelős ötlet az óvó néninktől származik egy jó nagy adag dúgót felszeleteltem a gyerkőcöknek, de mire oda jutottak, hogy az oviba elkészítik a szőlőt, addigra mi már nem mentünk oviba. Így készítettünk egy itthoni verziót.

     DSC_1501.JPG

     

    Hozzávalók:

    -          2-3 darab parafadugó, vékonyra éles késsel felszeletelve

    -          ragasztó Technokol (vagy más erősebb ragasztó)

    -          karton lap

    -          zöld és barna zsírkréta vagy akár egy lepréselt szőlő levél is jól jöhet

    Tudom nyár van, de ez már kicsit túlzás, jó lenne egy kicsit csomagolni ebből a melegből és elővenni, amikor vacog a fogunk. Így megy a benti alkotás ezerrel.

    Zsombi tegnap azzal állt elő, hogy anya tudod, hogy mi lesz a sárgából és a kékből. Először a sárga-kék áruház ugrott be, de ő biztos nem erre gondolt. Tudod zöld lesz belőle.

    Hogy rögzüljön is ez a szín keverős történet nekiláttunk festeni, de vittünk bele egy kis csavart.

    Mindig elteszem azokat a kartonokat, amiket a ruhákba szoktak csomagolni, hogy szépen álljon a polcon, most jó hasznát vettük.

    Most egy ilyen kartonra, dekor tapasszal spontán csíkokat ragasztottunk, majd akril festékkel elkezdtünk pacsmagolni. Élveztük, hogy csak úgy kenjük a két színt.

    Majd kihasználva a kinti forróságot, így percek alatt megszáradt a helyenként elég vastagra sikeredett festék. Amikor teljesen megszáradt visszaszedtük a csíkokat és kész is lett a mű.

    Azt hiszem más színkombinációval is teszünk egy próbát.

    DSC_0481.JPG

    DSC_0487.JPG

    DSC_0491.JPG

    DSC_0497.JPG

    A maradék dekor tapasz is vicces játék. :) 

    Hozzávalók:

    -          karton /félfamentes rajzlap

    -          ecset

    -          tempera/akril festék

    -          dekor tapasz 

    Mazsom 2013.08.02. 13:53

    Nagyon gyors fiús torta

    Az óvodai ünneplés után, természetesen itthon is megünnepeltük a nagyfiú szülinapját. Nagyon összecsúsztak a teendők és egyszerűen nem jutott arra idő, hogy valami igazán különlegeset és egyedit alkossak. Rossz érzés volt, de aztán sikerült klasszul megoldani a helyzetet és az ünnepelt nagyon boldog volt.

    A tortát bevontam, fehér fondanttal, készítettem rá fekete marcipánból és fehér fondantból egy autóutat, majd erre kerültek rá a matchbox traktorok és az útjelző táblák. Pillanatok alatt megvoltam vele és igazán nagy sikert aratott.

    DSC_1350.JPG

    A traktorokat a Müllerben vettem és nem normál matchboxok, hanem kulcstartó verziók, tehát egészen kicsik. A jelzőtáblákat a gyerekszobából csentem el és jó alaposan elmostam őket.

    Gyors és frappáns megoldása volt ez az egyedi torta dekorációnak. 

    DSC_1362.JPG

    Annyira édes tipródáson van túl az én kicsi fiam. Soha nem gondoltam volna, hogy ennyire nehéz feladat elé állítja a szülinapja. Mi is volt a dilemma tárgya? Amikor feltettem neki a kérdést, hogy milyen tortát szeretne, nem tudott elsőre választ adni. Hosszú napok beszélgetése után sikerült megfejtenem, hogy miért. Sok-sok lányt hívott meg a szülinapi bulijába és félt attól, hogy egy traktoros torta nem tetszene a lányoknak. Hosszú órákon át beszélgettünk, amíg eljutottunk oda, hogy a Mickey- Minnie egeres szülinapi jó lesz. Ahogy ő fogalmazott, azért lesz jó anya, mert ugye a Mickey-hez tartozik egy Minnie is és így ez nagyon jó lesz.:)

     

    Boldog szülinapot Kicsi Fiam! 

     

    Ime a torta, nagyon csokis brownie piskótából, melyet citromos mascarpone krémmel töltöttem meg.

     

    BROWNIE MUFFIN és BROWNIE TORTA:

    DSC_0732_1.JPG

    http://mazsakonyhaja.blog.hu/2011/02/14/nagyon_nagyon_csokis_brownie_torta_kicsit_szivecskesen

     

    Ebből az adagból 24 db muffin lesz

    A brownie tortát dupla mennyiségből készítettem és 90 percig sütöttem 160 fokon alsó felső sütés. (TŰPRÓBA) És most nem készítettem rá csokis bevonót, hanem 500 gramm mascarponét kevertem ki egy kevés porcukorral és egy egész citrom héjával és egy fél citrom levével és azzal kentem meg a tortát és marcipánnal borítottam.

     DSC_0731_1.JPG

    SAJTOS MICKEY EGEREK

    Itt csak a forma különbözött, mert nem rudakat csináltam, hanem Mickey egér fejeket.

    http://mazsakonyhaja.blog.hu/2011/01/11/legsajtosabb_sajtos_rud

     

    MICKEY EGERES DIÓS LINZER:

    Hozzávalók:

    -          45 dkg liszt

    -          25 dkg dió

    -           25 dkg vaj

    -          25 dkg cukor

    -           2 tojás

    -          1 cs. vaníliás cukor

    -           1 teáskanál sütőpor

    DSC_0716.JPG

    Elkészítés:

    1. Gyors mozdulatokkal összegyúrom a hozzávalókat és a hűtőbe pihentetem.
    2. Mindig csak annyi tésztát veszek elő, amivel éppen dolgozom.
    3. Fél cm vastagra kinyújtom és formázom, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsire teszem és 160 fokos (alsó felső) sütőben megsütöm.
    4. A kihűlt formákat Nutellával ragasztom össze. És egy jól zárható dobozban pihentetem, két három nap múlva lesz az igazi.

    Készítettünk még Mickey és Minnie kellékeket, melyekkel a gyerkőcök tudtak játszani. Féltem, hogy kicsik lesznek még ezekhez a kellékekhez, az elején hozzá sem nyúltak, de a  buli vége felé belendültek és jót játszottak vele. Ment a fotózkodás, pózolás.

    DSC_0747.JPG

    A Mickey formákat a vaterán szereztem be.

     

     

    Nagyon megtetszett ez a játék, amikor rátaláltam a neten, de soknak tartottam az árát és a hozzá tartozó postaköltséget. Amikor a recyclinget szortíroztam a kezembe kerültek a családi vödrös tejfölök, bevillantak a mamut talpak. A vödrökből percek alatt elkészültek a mamut talpak, ami nagyon szórakoztató gyerek játékká alakult. Az elkészítésre is jó szórakozás volt és nagyon jó kis fejlesztő játék. Nem is olyan egyszerű járni vele, mint ahogy az elsőre látszik.

    DSC_0463.JPG

    Hozzávalók :

    -          2 családi vödrös tejfölős doboz

    -          4 db nagyobb fagyöngy / gyöngy

    -          spárga

    -          maradék öntapadós fólia vagy alkoholos filc

     DSC_0450.JPG

    1. A füleket leszedem a vödrökről
    2. Olló segítségével és lyukat fúrok a vödrökre.
    3. Belefűzöm a sárgát és a vödör belsejében egy-egy fagyönggyel rögzítem.
    4. A sárga hosszát a gyerkőc magasságához igazítom.
    5. Kívülről tetszés szerint lehet dekorálni, öntapadós matricával, alkoholos filccel.

     

    Eszköz igény:

    -          olló

    Elkészítési idő: fél óra 

    DSC_0466.JPG

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...