Mazsom 2015.03.26. 14:41

Málnás charlotte torta

 

 

 

 

A névnapomra lepett meg a húgom egy kis közös idővel. Méghozzá egy nagyon kellemes és kreatív helyen töltöttünk el egy délutánt. Imádok kreatívkodni és imádok főzni. Saját tányérokat készíteni, amin majd tálalhatom a sok finomságot igazán klassz dolog.
 
Judit az Apacuka kerámia megálmodója, egy fantasztikusan kedves személy. Egy csöpp, de annál bensőségesebb műhelybe érkeztünk, ahol beavatott minket, hogy minként is készülnek az egyedi tányérok. Igen egyediek, mert két egyformát szinte lehetetlen csinálni. Mind, mind másmilyen. A tányérokba a minták, régi szobafestő hengerek lenyomatai, melyet mindenki saját kedve és ízlése szerint variálhat.
A formázást mindenki maga készíti, de a mázazást, a kiégetés után Judit készíti. Rengeteg szebbnél szebb máz közül lehet választani. Legalább olyan édes teher volt a szín kiválasztása,  mint az, hogy melyik henger lenyomatát tegyem a tálamba. A mázazásba is belekóstolhattunk egy kicsit, mert egy már kiégetett szappantartót mi magunk mázazhattunk.
A hengerek
dsc_5716.jpg
 
dsc_5729.jpg
Csak ajánlani tudom mindenkinek, igazán fantasztikus élmény. A kész műveket, körülbelül két hét múlva kaphatja mindenki kézhez. Azóta csak ezeket használom tálalásra. 
ABLAKOS MÉZESKALÁCS, APACUKA kerámia tálban 
10676270_10204627162298086_804599381803147325_n.jpg
WORKSHOP IDŐPONTOK: https://www.facebook.com/pages/Vintage-bazaarhu/116388491803174?sk=events

Mazsom 2015.02.01. 15:13

Kék sajtos rakott cékla

Bárány combot sütöttünk a hétvégén, azt tudtam, hogy kuszkuszt szeretnék mellé tálalni, ami tényleg 5 perc alatt elkészül. Annyi volt benne a csavar, hogy a bárány alól kiszedtem a szaft felét felengedtem vízzel és azt forraltam fel, majd öntöttem a kuszkuszra. (1 bögre kuszkuszhoz, 1,5 bögre forró folyadék kell.) Így mennyei íze lett a kuszkusznak. Vágytam valami “zőldre” is. Így esett a választás a céklára. Előző este megfőztem a céklát, a bárányt megpároltam, így tényleg a játszásról és a pihenésről szólt a vasárnap délelőtt és fél óránál nem volt több munkám ebéd előtt,.
 
kek_sajt_cekla.jpg
 
Hozzávalók:
  • 1 kg apróbb cékla vagy henger cékla
  • 20 dkg kék sajt
  • frissen őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
  • olaj
  • rozmaring
  • petrezselyem
 
Elkészítés:
 
1. A céklát alaposan megmosom, nem vágom le a végeit, mert akkor “elvérzik”.
2. Sós vízbe odateszem főzni és puhára főzőm. Leöntöm a levét és hagyom kiülni, úgy sokkal könnyebb meghámozni.
3. Egy tűzálló tálat kiolajozok, a céklákat felkarikázom és szépen elhelyezem az edényben.
4. Sózom, borsozom, meglocsolom egy kevés olajjal, vékonyan rászeletelem a kék sajtot, rászórom a fokhagyma szeleteket. Rozmarin ágat tűzök közé. A sóval óvatosan, mert a kék sajt is sós.
5. 180 fokos előmelegített sütőbe 15-20 percig sütöm. Tálalás előtt apróra vágott petrezselyemmel megszórom.

Mazsom 2014.12.28. 17:29

Babaház, nyusziház

Vannak furcsa dolgaim. A családom szerint ez is közéjük tartozik. 6 évvel ezelőtt anyuéktól hazafelé jövet, vasárnap este, zárás előtt beestem a párkányi Lidl-be. hogy vegyek egy adag BRYNZÁT. A fél éves fiam a kocsiban szundikált a férjem a rádiót hallgatta. A fél kiló brynza mellé még sikerült vennem egy komplett babaház bútorzatát. Nem tudtam ott hagyni, egy szobára való bútor 1 EURO volt. Csodásan kivitelezett bútorok. Akkor még szó sem volt arról, hogy Zsombinak lesz tesója, azt meg aztán főleg nem tudhattuk, hogyha lesz is, akkor leány lesz-e. Nekem ez kell, határozottsággal pakoltam tele a kosarat a leértékelt készlettel. Azóta egy pár szobára valóval megörvendeztettük az unokatesókat, de egy jó pár doboznyit, hat éve pakolászok egyik helyről a másikra a tetőtérben. Lucus még csak 2 és fél éves, rengeteget filóztam, hogy nem túl kicsi-e még a babaházhoz. Rengeteget keresgéltem a neten, hogy mi lenne az ideális és hozzánk illő babaház. Meg azon is sokat töprengtem, hogy 2 és fél évesen értékeli-e majd ezt az ajándékot. Be kell valljam, hatalmas az öröm és minden várakozást felülmúl az a szenvedély, ahogy játszik a “babákkal”. Na jó nem babákkal, mert nem babák laknak ebben a házban, hanem nyuszik. A ház már készen volt, a szobákat kitapétáztam éjszakánként. A bútorokat elhelyeztem, de még nem voltak lakói a háznak. Ez kicsit aggasztott. Irodaszerért mentem a METRO-ba, amikor örömmel láttam, hogy 40%-os akció van minden gyerek játékra. Körbesétáltam és megláttam a hatalmas plüss állatok közé becsúszott egyetlen doboz Sylvanian families nyuszi családot. Sietősre vettem a bevásárlást, siettem haza, hogy belepróbálja a nyuszikat a házba. Láss csodát, mindenki passzolt a házba.
dsc_7191.JPG
A bútorok:
img_0270_1.jpg
A nyuszi család:
img_0271.jpg
A ház alapját egy neten talált kartonból készült babaház adta. ezt vettük mintának és a már meglevő bútorok méretéhez igazítottuk. www.pinterest.com
 
 img_0189_1.jpg
 
Itt még lapra szerelve.
1531561_1514059132214461_3374448181349591885_n.jpg
Szokás szerint Noé a MESTER volt segítségemre, hogy a falakat megmunkálja.
 
 1487388_1514059625547745_8537113498226522838_n.jpg
 
A tapétákat a netről töltögettem le és húgom nyomtatta ki. A belső terek lemérése után a poszter nyomtatás funkció nagy segítségünkre volt abban, hogy könnyű legyen illeszteni a tapétákat.
 
Itt számos burkolat közül tudsz választani, de a pinterest is jó forrás lehet.
http://www.cgtextures.com/
 
A tapéták méretre szabásához, kellett egy pengés kés és egy önzáródó vágólap, a ragasztásához 3M spray ragasztót használtam.
img_0317_1.jpg
 
 
Az ablakok kivágását úgy oldottam meg, hogy a méretre vágott tapéta darabot, betámasztottam a szobába egy karton dobozzal a falhoz szorítottam és kívülről körberajzoltam.
 
 img_0319_1.jpg
Az ablakok és az ajtók kívülről dekortapasz keretet kaptak.
dsc_7188.JPG
  
Remélem sokáig örömét leli benne Luca! Egy dolog furcsa érzés benne, hogy nem mondhatom el neki, hogy én csináltam neki és mekkora szeretettel tettem ezt, hiszen az angyaloktól kapta. Így is mosolyog a szívem, amikor látom játszani a babaházzal. 

Mazsom 2014.12.21. 16:25

Ablakos mézeskalács

Nálunk mindig a mézeskalács illata lengi be az adventi időszakot. Engem minden évben elfog az ihlet, hogy valami mást is alkossak a klasszikus mézeskalács figurák mellett.
Ezt a verziót évekkel ezelőtt már egyszer csináltuk, de azóta pihent az ötlet. Most ismét terítékre került és osztatlan sikert aratott. Idén nem csak ablakos karácsonyfa dísz készült, hanem csináltunk mécses tartót is.  
Tükrös mézesről mindenki hallott már, de ablakosról... Mitől ablakos a mézeskalács? Egy nagyon egyszerű trükköt alkalmaztam. Töltetlen savanyú cukrot színek szerint szétválogattam és egy zacskóba tettem, majd rá egy konyharuha és a sodrófával/kalapáccsal összetörtem.
 
A kiszaggatott mézeseket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyeztem, majd a mézesek közepébe vágott mintába kanalaztam az összetört savanyú cukrot.
dsc_5894.JPG
A szokásos módon kisütöttem. A cukor megolvadt és szép ablakot képezett a süteménybe. Fantasztikus látvány, amikor a fára akasztva átsüt rajta a fény.
 
Próbáljátok ki!
 
A mécses tartó a következőképpen készül. A mézes tésztából négy egyforma négyzetet vágok a közepükbe egy kisebb formával mintát szaggatok. A lyukakat megtöltöm összetört cukorral, majd kisütöm.
Ha kihűlt összeragasztom a négyzeteket.
dsc_5931.JPG
A rénszarvas szeme is cukorból van. :)
Olyan mézes tésztát válassz, amely forma tartó nincs benne sok térfogat növelő szer, mert akkor torzul az ablak. 

Mazsom 2014.10.26. 21:46

Töklámpa faragás

Imádok tök lámpát készíteni. Amióta pedig teherautónyi mennyiséget sikerül termelünk, bőven kiélhetem a faragási szenvedélyemet. Többen kérdeztétek, hogy miként kell tököt faragni, gondoltam írok egy összefoglalót arról, hogy miként is lehet ilyen lámpásokat alkotni.

0. Olyan tököt választok ami nem hibás, mert akkor könnyen rohad. Ellenőrzőm, hogy stabilan megáll a lábám, nehogy elguruljon.

1. Tököt megmosom és egy újságpapírra vagy egy nagy tálcára teszem, szárazra törlöm.

2. "Meglékelem" a tetejét. Erre azért van szükség, hogy a belsejét ki tudjuk szedni és legyen hely ahol a mécsest be tudjuk majd helyezni a tökbe. Van aki kör alakot vág,van aki csillag alakban vágja. Szabadon lehet választani. Azt tapasztaltam, hogy érdemes megdöntve tartani a kést, mert így, ahogy a tök majd napok múlva "szottyad" össze nem esik be olyan hamar a tető, mert a befele keskenyedő tök megtartja a tetőt. Remélem érthető, a héjánál legyen nagyobb a vágat és belül kisebb.

3. Itt jön a púlóver feltűrése. Egy kanál vagy egy kaparó segítségével kipucolom a magokat és a szálakat. Persze van segítségem is.

DSC_2986.JPG

4. Innentől három út van.

a.) Szabadon, amerre az elképzelésem és a késem visz alkotok valamit.

b.) Alkoholos filctollal előrajzolom és utána vágom ki. Fontos átgondolni, hogy mit hol vágunk, nehogy beessen az ábra, mindig maradjon elég rész, ami megtartja a kivánt motívumot.

c.) Sablon alapján dolgozom. Itt az interneten tobzódok és keresgélek a sablonok között és egy kinyomtatott rajz alapján kezdek neki a faragásnak. Fontos, hogy a kinyomtatott sablon mérete passzoljon a tök méretéhez.

5. Kinyomtatom a kívánt sablont és 4 rajzszeg segítségével a tökre rögzítem a sablont.

6. Egy hegyes szerszám, szög, hústű stb. segítségével, körbe pontozom a vágási vonalakat a papíron keresztül. Mintha indigóval dolgoznék. A kis lyukak arra is jó szolgálatot tesznek, hogy a keményebb héjjú töknél pontról pontra lehet haladni a késsel.

7. Ha ezzel megvagyok akkor jön a faragás. Itt egy kis éles kést használok, ezzel megyek végig az előre kipontozott vonalakon.

DSC_3014.JPG

8. Jöhet a gyertya gyújtás.

DSC_3017.JPG

DSC_3001.JPG

DSC_3063.JPG

DSC_3032.JPG

Jó faragást!

 

Nagyon rég óta szeretnék beszámolni már arról, hogy milyen nagy változásokon ment keresztül a biatorbágyi kedvenc hentesünk. Ahányszor arra jártunk nem volt nálam fényképező, és így nem tudtam szemlélteni, hogy milyen szuper lett az új hentes üzlet. Ami már nem csak hentes üzlet, hanem lehet enni is, van reggeli és ebéd is. Nem olyan klasszikus henteses könyöklőkön, hanem rendes asztaloknál, Mi most szombaton reggel kerekedtünk fel, hogy a hentesnél reggelizzünk. Nagyon finomakat ettünk.

 

DSC_3402.JPG

A kis hátsó helységből, egy 21.-i hentes üzletet született Biatorbágyon és ez a változás nem ment a minőség rovására. Az árú, mint mindig fantasztikus, a kiszolgálás flott és nagyon kedves. A rendelt tőkehúst és a felvágottakat egy vonalkóddal ellátott kártyán rögzítik és ez alapján lehet fízetni, nincsen fül mögül előkapottt grafit ceruza.

DSC_3384.JPG

 

A reggelink finom puha édes zsemlében, frissen sütött vastag szelet húskenyér friss zöldségekkel, mennyei volt. Lucus pesze kolbászt rendelt, mit is rendelne egy két éves reggelire. El is pusztította, sőt evett hozzá még egy kis debreceit is. Csak a nagyobbik dúzogott és kezdett éhségsztrájkba, mert kiborította a kávémat. Egyedül a műanyag tányér és az evőeszköz zavart ebben a környezetben. Nem esik jól ennyi műanyagot termelni egy étkezéssel.

 

DSC_3372.JPG

Húskenyeres szendvics

DSC_3378.JPG

Az étkező rész

 

 A régi bejegyzés:

http://mazsakonyhaja.blog.hu/2011/02/27/czimmer_es_fiai_hentes_vegre_talaltam_huskenyeret

 

 

 

 

Kaptunk a szomszédunktól egy vödör cseresznyét, aminek nyomban neki is estek a gyerekek, na jó meg a felnőttek is. Ami megmaradt az ment bele a “pitébe”. Ez nem olyan igazi pite, de nálunk valami miatt ez a süti pite néven került bele a köztudatba. Inkább olyan, egy tálas, kikeverős pillanatok alatt készen van süti.
cseresznye.jpg
 
Mehet bele bármilyen gyümölcs, ami éppen érik. Nagyon nagy kedvenc. Ha kicsit több időm van, akkor szoktam muffin formában is sütni. Ebből a mennyiségből 36 darab kisebb muffint lehet elkészíteni, az adagot lehet felezni is, akkor kisebb tepsiben kell sütni vagy ha a muffin forma a nyerő, akkor nagyobb muffinokból 12 darab jön ki belőle.
 
Legutóbb piknikezni jött velünk nektarinos málnás verzióban.
 
Hozzávalók:
 
- 4 tojás
- 24 dkg kristály cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl olaj
- 2 dl joghurt vagy tejföl
- 36 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
 
Sok sok gyümölcs. 60-70 dkg magozott cseresznye. 
 
1. A gyümölcsöt kimagozom és lecsepegtetem.
2. A tojást a két féle cukorral robot gép habverő keverőjével szinte fehéredésig keverem, a duplájára nő meg.
3. Hozzáadom a folyékony hozzávalókat.
4. A Lisztet elvegyítem a sütőporral és belekeverem a tésztába.
5. Óvatosan belekeverem a cseresznyét és mehet bele a tepsibe.
6.  Alsó felső sütés 180 fokon 35-40 percig sütöm.
Ha tetszett likeolj a facebookon is. Köszi!
https://www.facebook.com/mazsa.konyhaja
Amikor először olvastam erről a helyről, tudtam, hogy ide nekem el kell jutnom. Szerencsére, olyan barátok társaságában vitt erre az utam, akik hasonlóképpen rajonganak a jó kávéért.
DSC_2399.JPG
 
Aki ide betér, az ide jön és tudja, hogy mire számíthat. A város szélén már a Tesco-n is túl található a A Kávé Háza, ahol olyan kávé élményben volt részünk, amiről még sokáig fogunk álmodozni. A betérő emberek egyértelműen törzsvendégként mozogtak a kávézóban és barátként üdvözölték őket.
 
Nem egyszerű megtalálni a helyet, elsőre mi is elsuhantunk mellette, de a végén sikerült becserkészni. A bogotai világ bajnokságon is viselt kemény kalap ott díszeleg a polc tetején, melyet csak Lucky Cap-ként emlegetnek, mert meghozta a szerencsét és Tóth Sándor meg is nyerte a VB-t. Három éven át ez a kávézó nyerte az Év Kávézója címet (2011,2012,2013).
 
DSC_2406.JPG
A kávénk mellé megkóstoltuk a gyümölcsös sajttortát és a citromos görög sütit. Sajttortából ettem már sokkal jobban főleg a torta alapja volt nagyon elázott, de a citromos görög süti igazán üdítően hatott. Az édességek napi szintem változnak, de találhatunk sós harapnivalót, mint például tepertőkrémet.
 
Nagyon tetszett a  rengeteg féle kávé főző kézi készülék. Sokat elsőre nem is néztem kávé főzőnek. A falon és a polcokon található díjak mind mind bizonyítékok, hogy itt nagyon is értik a dolgokat.
DSC_2402.JPG
 
Az autónk felé sétálva már arról beszélgettünk, hogy hazafelé is erre kéne kanyarodni, hogy ezt az élményt még egyszer átélhessük.
 
 DSC_2408.JPG
 
Cím:
A Kávé Háza
Szekszárd, Csatári utca 16/A

Mazsom 2014.06.09. 22:44

Gyöngytyúk a konyhában

Hónapok óta azzal nyúz a férjuram, hogy annyira szeretne egy jó gyöngytyúk levest enni. Végre sikerült szereznem gyönyörű szép gyöngytyúkot. Rögtön négyet is vettem. Három beköltözött a mélyhűtőbe a negyedik meg a fazékba. Olyan csodás húslevest alkotott belőle a férjuram, nem tudom mikor láttam ilyen lelkesen sürögni forogni a konyhában. A négy tyúk mája megmaradt és szomorúan nézett rám reggel a hűtőből. Egy frissítő kávé után kihívásként néztem rájuk, hogy valami klasszat alkossak belőle.

Így lett forró gyöngytyúk májas ragú, rusztikus pirítóssal a reggelink. 

GYONGYTYUK.JPG

Hozzávalók:

- 4 darab gyöngytyúk máj ( vagy csirke máj)

- 2 apró Salottahagyma / 2 szál újhagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 zöldpaprika

- 1 paradicsom

- 5 dkg vaj

- húsos füstölt szalonna 4*4 cm darab apró csíkokra vágva 

- só

- bors

- frissen őrölt szerecsendió

- 3 ág kakukkfű + díszítésnek

- kis csokor petrezselyem 

 

1. Vajon elkezdem pirítani a szalonnát, rádobom a felaprított hagymát, majd a kockára vágott paprikát.

2. A májat felkockázom és hozzáadom, hirtelen lepirítom, Bors, szerecsendió, apróra vágott fokhagyma. 

3. Paradicsomot meghámozom és felkockázom, hozzáadom a raguhoz. 

4. Megszórom a kakukkfűvel és az apróra vágott petrezselyemmel.

5. Pirítóssal tálalom. 

 

 

Kint süvít a szél és vízszintesen esik az eső. Esély sincsen arra, hogy kimenjünk a gyerkőcökkel. A tejfölős pohár sikerén felbuzdulva újabb filléres ötlettel töltöttük a délutánunkat. Tényleg lenyűgöző, hogy mennyire le tudja kötni a gyerekeket egy ilyen egyszerű ötlet. 

A kisebbik is hosszasan el volt vele, szedegette az apró pomponokat és dobálta a hengerekbe. Amikor a nagyobb gyerkőc hazajött az oviból, nekiesett és átragasztgatta a pályát és újabb és újabb útvonalakat talált ki. 

DSC_1239.JPG

Hozzávalók:

- papír hengerek (konyhai törlőkendő, WC papír guriga, Folpack papír hengere)

- dekor tapasz vagy maszkoló szalag

- apró dekor pomponok / alufóliából gyűrt golyók

- olló 

- műanyag tál, amibe gyűlnek a pomponok 

Koncentráltál az apró nép:

DSC_1280.JPG

 

Épít a nagyobbik:

DSC_1296.JPG

 

 

 

Annyian tették fel a kérdést, hogy miként lehet gyerekkel tojás festeni úgy, hogy az ne járjon a lakás teljes leamortizálásával. Járt az agyam és beszélgettünk a Zsimbivel, Meséltem neki a hímes tojásokról, melyet ő hímzett tojásként emlegetett. Így jött az ötlet, hogy hímezzünk tojást. 

Nagyon egyszerűen kivitelezhető, nem igényel különösebb előkészületeket. Percek alatt megvan és nagyon jó móka a kivitelezése. 

 

HIMZETT TOJAS.jpg

 

Hozzávalók:

- keményebb kartonlap

- lyukasztó

- műanyag tű (Müllerben vettem) vagy tompa végű zsákvarró tű

- fonal

- olló

 

Nagy fába vágtuk a fejszénket. Álmomban sem gondoltam volna, hogy mekkora munkával jár, hogy ezt az álmomat valóra váltsuk. Hát nem volt semmi, csak hordtuk a belehordani valót, az ágyás, mint egy éhes bálna nyelte a platónyi alapanyagokat.

Összesen 2 darab 1,5 méterszer 6 méteres ágyást készítettünk, mindkettő 60 centiméter magas. Amikor utólag kiszámoltam, hogy az hány köbméter “töltőanyagot” nyelt el az ágyas, akkor szembesültem azzal, hogy ez nem volt kis falat. Nagyon hiszek benne, hogy jól fog működni és sok örömünket fogjuk lelni benne. Amit már most érzek, hogy a derekam nem szakad le és jó kedvvel matatok a kis kertemben. Összesen 18 négyzetméter a két ágyás és csodásan növekednek benne a növénykéim.

Először dombágyásban gondolkodtunk, de a végén egy szimpla alulról rétegezett magasított ágyást készítettünk.

Gondoltam összegzem, hogy miket tanultam, a a mi magas ágyásunk készítése közben. Hogy miként működik az ágyás azt, csak hónapok vagy évek múlva tudom megmondani, de már most tudom, hogy szeretni fogjuk. Az irodalom szerint egy ilyen ágyás 5-6 évig hatékony utána kell újra rétegezni.

Technikai oldal:

  • Észak-déli tájolás, a rövidebb oldala mutat É/D irányba
  • Szélessége 1,5méter, ez jól átérem még
  • Az ágyások között 1,5 métert hagytam ki
  • Nem permetezett, szinte szűz területre került, évtizedek óta nem volt megművelve a terület,
  • A terület legyen sík
  • Keretet készítettünk neki , 15 cm széles, 3 cm vastag tölgy deszkákkal, amiből 60 cm magas keretet készítettünk.
  • Szélezett deszkák , melyeket megcsiszoltam és napraforgó olajjal bőven „lefestettem
  • Sarkokon merevítettem.
  • Három helyen kereszt pántot tettünk bele, hogy ne nyomja szét a súly.

 

A deszkák:

MAGAS_DSC_292308.JPG

 

Elkészítés:

  1. A deszkákat lecsiszoltam és méretre vágtam. Csiszoláshoz és a vágáshoz is gépet használtam. Ebben a fiúk is segítettek.
  2. Napraforgó olajjal lekezeltem (lenolaj is jó) Fontos természetes agyag legyen, hiszen élelmiszert termelünk benne. Nem sajnáltam az olajat, inkább tocsogtattam, mint festettem, így tartósabb lesz a fa.
  3. Sarkokon 5*5cm akác oszlopokhoz erősítettem a deszkákat.
  4. Közében három helyen tölgy deszkákkal merevítettük az ágyást.
  5. A helyszínre szállítottuk és összecsavaroztuk a keretet.
  6. Alulra geotextiliát terítettünk.
  7. Következett a rétegezés:
  •  vastagabb ágak,
  •  vékonyabb ágak,
  • kukorica szár és kukorica gyökér
  • faforgács
  • kevés föld jól betaposva az ágak közé
  • vágott fű
  • szarvas marha trágya
  • tőzeggel kevert termőföld
  • Belocsoltam vízzel és hagytam egy kicsit ülepedni. Nyugodtan lehet csúrig tölteni, mert jócskán süllyedni fog az ágyás.
  • Majd mehetett az ültetés.
  •  A magaságyás kerete:

    MAGAS_DSC_292305.JPG

     

    Rétegek: 

    MAGAS_DSC_292304.JPG

    "Paraszt trambulin", a legnagyobb buli a gyerekeknek az ágakon való ugrálás volt. 

    MAGAS_DSC_292309.JPG

    Kukorica szár:

    MAGAS_DSC_292306.JPG

    Megérkezett a föld:

    MAGAS_DSC_292301.JPG

     Cseperednek a növények: 

    MAGAS_DSC_292310.JPG

    Ami bele került:

    -          több platónyi vastagabb ág és vékony gally

    -          200 liter érlelt marhatrágya

    -          fűrész telepi faforgács

    -          kukorica szár

    -          1000 liter tőzeg (Litho Peat)

    -          frissen vágott fű (rengeteg)

    -          6 köbméter termőföld

     

    A földet még be fogom oltani Natur Terra anyaggal, mely elősegíti, hogy az egész rendszer kellemesen működjön.

    Jelenleg ilyen növények vannak benne, ez csak az egyik ágyás: (9nm)

    -          tépő saláta

    -          fejes saláta

    -          jég saláta

    -          juh sóska (salátaként esszük)

    -          három féle retek

    -          paprika palánta (kápia és fehérözön) – ezeket a retek sorok közé ültettem, mert a retek úgyis hamarosan kikerül)

    -          lapos hagyma

    -          lila hagyma

    -          vörös hagyma

    -          lapos hagyma

    -          fokhagyma

    -          kakukkfű

    -          bazsalikom

    -          oregánó

    -          turbolya

    -          kapor

    -          petrezselyem

    -          sárga répa

    -          büdöske és kalendula

    -          cékla

    -          csíkos cékla

    -          színes mangold

    -          pak choi

     És jelenleg így fest, csodásan fejlődnek benne a növények.

    MAGAS_DSC_292311.JPG

    Már fejesedik a saláta:

    MAGAS_DSC_292312.JPG

    Mindenkit csak biztatni tudok, hogy vágjon bele és készítse el a saját magas ágyását! Olyan nagy öröm látni a növényeket. ahogy cseperednek. Húsvét szombaton a sonka mellé a saját magas ágyásunkban termesztett lila hagymát ettünk. Nagyon jó érzés volt!

    Húsvét vasárnap bárányt grilleztünk, mennyei volt, olyan illatok terjengtek a kertben, mintha egy görög tavernában ebédelnénk. Apu szerint csak a sós tenger illat hiányzott. A bárány combot elő pároltam és a grillen csak pirítottunk rajta egyet.  Köretnek kuszkuszt  és vajon párolt petrezselymes répát ettünk. Fenséges lakoma kerekedett belőle.

    BARANY DSC_03182.JPG

     

    Egy pici darab hús maradt belőle egy kevés szafttal, így valamit ki kellett találni, hogy az minimális húst miként lehet felszaporítani.

    Hozzávalók:

    -          kevés grillezett bárány comb apró csíkokra vágva

    -          2 szál répa, félbevágva és 0,5 centis szeletekre vágva

    -          1 piros kaliforniai paprika felkockázva

    -          3 szál újhagyma felkarikázva

    -          2 ek olaj

    -          2 csokor petrezselyem, apróra vágva

    -          só, bors

    -          bárány szaft

    -          250 g wok tészta

     

    BARANY DSC_03184.JPG

    1.        Az olajon megfuttatom a felkarikázott hagymát, rádobom a répát, majd a paprikát.
    2.        A tésztának vizet teszek fel, megfőzőm és leszűröm.
    3.        Hozzáadom a szaftot, a húst és a petrezselymet. Kicsit átforgatom, majd mehet hozzá a tészta.
    4.        Sózom, borsozom és tálalom.

     

    Eszköz igény:

    -          lábos fedővel

    -          nagyobb teflon serpenyő

     

    Elkészítési idő:  10perc 

    Repül az idő, de nagyon. Nem is akarom elhinni, hogy kicsi Luca, már két éves lett. Olyan nagyon lány már. Nagyon repülnek a hónapok. Napról napra ügyesedik, okosodik és persze napról napra egyre nagyobb zsivány. Szavakkal nem beszél, de fantasztikus kéz és test jeleket használ, melyeket hangutánzással párosít. Az esetek többségében, amikor megértem, hogy mit szeretne, akkor nagyon szórakoztató. A hab a tortán, az amikor kitalálom, hogy mit is szeretett volna, mert akkor megtapsol vagy megveregeti a hátamat. Azt nem fejteném ki bővebben, hogy akkor mi történik, ha nem találom ki, hogy mit szeretne... :)
     
    Idén nem, is volt kérdés, hogy milyen tortával lepjük meg az ünnepeltet. Annyira szereti az állatokat és a katica bogarakat meg aztán különösen, így egyértelmű volt a választás, hogy idén katicás tortán fog égni a két gyertya.

    A családi vödrös tejfölös dobozból készítettünk már játékot, ami nagy siker és igen kedvelt játék a gyerkőcök között. Most Lucus kapott a tejfölös dobozból egy pillanatok alatt elkészíthető játékot. Magam is meglepődtem, hogy milyen kitartóan eljátszik vele és tényleg napról napra ügyesedik a keze. A lelkesedés hetek óta nem múlik. Nagyon helyes, mert minden alkalommal, amikor a szívószál eltűnik a dobozban megtapsolja magát.
     
    FORMA BERAKO 3.JPG
    Hozzávalók:
     
    - egy családi dobozos tejföl tetejével együtt (de lehet egy fagyis doboz vagy bármilyen más doboz, akár karton doboz is)
    - 5 darab szívószál vastagabb fajta
    - kis műanyag tál
     
    Eszközök:
    - olló
     
    Elkészítés:
    1.  Olló segítségével három lyukat fúrtam a tejfölős doboz tetejére, majd visszahelyeztem a doboz tetejére.  Fontos ne maradjon sorjás a lyuk széle, nehogy megsértse a gyerkőc kezét.
    2. A szívószálat négy részre vágtam és egy kis tálba tettem őket és kezdődhetett a játék.
     
    Feladat: A szívószál darabokat a lyukon keresztül a tejfölös dobozba kellett behelyezni/eltüntetni. 
    FORMA BERAKO.JPG
    Mindig hatalmas felhajtást szoktam csinálni, amikor vendégeket várunk, de most mintha előre éreztem volna, hogy a hatalmas szélvihar által felkevert virágpor nem tesz majd jót az allergiámnak.  Alig láttam az allergiától, így igazán hálás voltam, hogy egyszerű és gyors vendégváró menüt állítottam össze.
    Luca szülinapjára tatár beefsteaket csináltunk, de gondolnom kellett arra is, hogy mit esznek azok, akik böjtölnek. Szezonja van, ezért adta magát, hogy valamit kezdjek a medvehagymával. Szempont volt, hogy pirítóssal kínálható legyen, amit a tatárhoz készítettem. Így improvizálás útján született a medvehagymás kéksajt krém. Pillanatok alatt készen van, nagyon kellemes vendégváró uzsonna kerekedett belőle, a húgom szerint annyira finom volt, hogy kárpótolta, hogy nem ehet tatár beefsteaket.
    MEDVEHAGYMAS KEKSAJT.jpg
    Hozzávalók:
     
    - 30 dkg kék sajt
    - 1 tömlős Camping sajt
    - frissen őrölt bors
    - egy fél csokor apróra vágott medvehagyma
     
    Elkészítés:
     
    1. A kék sajtot egy villával összetöröm
    2. Hozzá keverem a Camping sajtot, borsozom és hozzáadom az apróra vágott medvehagymát
    3. Pirítóssal kínálom
    Na mi is szeretett volna lenni az én kicsi, bár már nem is olyan kicsi fiam. Naná, hogy traktor. Okozott némi fejtörést, hogy miként valósítsuk meg a dolgot. Egy farsangi jelmeznél azért nem árt ha bírja a kiképzést. Sokat keresgéltem, rajzolgattam, amíg kialakult a végső formája.
     
    A kivitelezés nem az én kezem munkája, hanem nagyon nagy szerencsénkre összehozott a sors egy nagyon kedves rendes kárpitos emberrel, aki szintén beleszeretett a projectbe és örömmel állt neki, hogy megvalósítsa Zsimbi John Deere traktor jelmez álmát.
     
    Az anyag beszerzése nem volt annyira bonyolult, a helyi egyetlen kézimunka boltban rögtön sikerrel jártunk. Jó a JOHN DEERE panton RAL színeknek nem felel meg 100%-ig, de azért nekünk megtette.
    JOHN DEERE COSTUME JELMEZ.jpg
    Az, hogy mitől lesz egy traktor jelmez John Deere traktor, az nem csak a színen, hanem a logon is múlik. És itt jött a csavar. Nem egyszerű John Deere logot szerezni. Amerikai segítséget kértünk, hogy az ebayről rendeljenek nekünk logót, de a 2-3 napos szállítási időt nem gondolták komolyan és így több, mint két hét volt mire Thaiföldről megérkezett a logo Amerikába. Ahonnan még most is utazik felénk a logo. Egy idő után látszott, hogy nem fog ideérni és nem lesz John Deere a traktor. Egy anya nem ismer lehetetlent és nekiálltam túrni a netet. Így hozott össze az élet Varesszal, aki a segítségemre sietett. Ő egy felvarrócímke készítő ember. Pikk pakk elkészített a logot és elsőbbségivel postázta is a gyerkőcnek. Nagyon hálás vagyok neki, a gyerkőchöz címzett levele, meg külön megdobogtatta a szívemet.
     
    A farsang előtti estére összeállt a traktor és egy csillogó szemű gazda nyakába akasztottuk.
     
    Köszönöm mindenkinek a segítséget, aki részt vett a projectben. 
    Ma délutáni programunk krumpli csírázás volt. Nem tartozik az eget rengető fergeteg party-k közé. Főleg nem egy 5 éves számára. Aztán hirtelen a krumplik között találtunk két krumpli formájú követ, amitől felpezsdült a hangulat.
    Zsimbi kitalálta, hogy főzzünk Kőlevest. Ment a csicsergés és alig várta már, hogy végezzünk a munkával és neki láthassunk a kőleves főzésnek. Elmesélte az egész mesét felsorolta az összes hozzávalót. Nem akarta elhinni, hogy valóban nekiállunk és meg is főzzük. Fényesre sikálta a követ. 
    DSC_1845.JPG
     
    Egy kicsit felturbóztam a hozzávalók listáját és a magyar népmesei recept elkészítést is egy kicsit modernizáltuk. A végeredménynek nagyon klassz kis leves kerekedett ki belőle.
     
    DSC_1855.JPG
    Zsombi azt állította, hogy ő ilyen finom kőlevest még nem evett. Mintha evett volna már valaha kőlevest. :)
    Próbáljátok ki. Nagyon mókás kőlevest készíteni.
     
    Egy szimpla kolbászos, krumpli leves lett nálunk "A kőleves".
    Receptet nem írok hozzá. Alkossa meg mindenki a saját mesebeli kőlevesét. Ahány ház annyi kőleves recept fog születni.
    Mesebeli főzési élményeket!
    Aki esetleg nem ismeri a mesét:
    http://www.youtube.com/watch?v=Al4DpKBL8o4

    Mazsom 2014.02.01. 14:11

    Főzzünk gyurmát

    Tegye fel a kezét az aki nem csinált gyerek korában só liszt gyurmát. Mi sokat csináltunk az óvodában, de nem szerettem kirázott tőle a hideg.
     
    Ez is házilag készül ebben is van só, liszt és víz, de az állaga teljesen más lesz. Ruganyos jól formázható és ami számomra a legfontosabb, hogy nem ráz ki tőle a hideg. A többi alapanyag is könnyen és gyorsan beszerezhető, vagy akár van is otthon.
     
    Ez a gyurma szerintem egy főnyeremény, pár perc alatt megvan és a hűtőben jól záródó dobozban hosszú ideig friss marad. Zsombival nem színeztem még meg, hanem szimplán fehéren használtuk, de most ételfestékkel meg is színeztem.
    GYURMA_DSC_15054.JPG
     
    Lucával nem követtem el azt a hibát, hogy egy műanyag kést is adtam a kezébe, rögtön az első gyurmázásnál. Zsombival onnantól a gyurmázás arról szólt, hogy hogyan tudjuk minél apróbb darabokra szeletelni a gyurmát.  Érdekes volt figyelni, ahogy ismerkedik az anyaggal. Juj, juj felkiáltásokkal nyomkodta az ujját a gyurmába. Aztán kezdődött a gyuszmákolás, lapítgatás és a kukac készítés.
     
    GYURMA_DSC_14972.JPG
    Hozzávalók:
     
    - 3 dl forró víz
    - 25 dkg liszt
    - 5 dkg só
    - 2 ek citrom sav
    - 2 ek naprafogó olaj
     
    - étel festék, de ez akár el is hagyható (egy fél kiskanálnyi) – ha túl világos, akkor lehet még adni hozzá
     
     
    Elkészítés:
     
    1. Az egészet egy lábosba öntöm. Nem valami guszta és elég nehéz keverni. 
    2. Felteszem főni és addig kevergetem, amíg egynemű masszává áll össze. Ekkor kiteszem egy műanyag felületre. (pl. IKEA-s műanyag alátét) hagyom kicsit kihűlni, majd átgyúrom és készen is van. Jól zárodó dobozban nagyon sokáig használható
     
    TIPP: Ha a végén adod hozzá az ételfestéket, akkor egy adagból akár több féle színt is előállíthatsz.
     
    GYURMA_DSC_14891.JPG
    Az egész mennyiség kb.: 2/3 fagyis doboznyi lesz. 
    Eszközök:
     
    - mérleg
    - lábos
    - fakanál ( a fakanalat az ételfesték megfogja)

    Karácsonyi ötletek a múltból, összeszedtem egy csokorba. Válogassatok kedvetekre. 

    Fondanttal dekorált mézeskalács

    MEZESKALACS%20NAGY%20TAL.jpg

    http://mazsakonyhaja.blog.hu/2011/11/24/mezeskalacs_dekoralas_ujragondolva

    Ajtó dísz fondantos mézeskalácsból

    FONDANT%20MEZES%20AJTO%20DISZ.jpg


    http://mazsakonyhaja.blog.hu/2011/12/02/ajto_disz_fondantos_mezeskalacsbol

    Csipke mintás mézes kalács

    CSIPKES%20MEZES3.jpg

    http://mazsakonyhaja.blog.hu/2013/01/02/csipke_terito_es_a_mezeskalacs_kalandja

    Mézeskalács girland 

    CIMG6369.jpg

    http://mazsakonyhaja.blog.hu/2010/12/06/mezeskalacs_girland

    Mézeskalács harang 

    MZESKA~1.JPG

    http://mazsakonyhaja.blog.hu/2012/01/12/ajandekok_a_konyhabol_mezeskalacs_harang

    Krumpli nyomda karácsonyi kiszúró formákból

    KRUMPLI%20NYOMDA%20KARI%20(1).jpg

    http://mazsakonyhaja.blog.hu/2011/12/12/krumpli_nyomda_karacsonyi_mintaval

    Gyors ajtódísz borostyánból:

    POTTYOS%20RENSZARVAS.jpg

    http://mazsakonyhaja.blog.hu/2010/12/02/hogyan_lesz_a_kiralylany_ekszereibol_karacsonyi_ajtodisz

    Ajtó koszorú - pattogatott kukoricából

    pATTOGATOTT%20KUKORICA%20KOSZORU(1).jpg

    http://mazsakonyhaja.blog.hu/2010/11/30/gaszto_adventi_dekor

    Vannak olyan időszakok az életemben, amikor annyira vágyom a sósra és a sajtosra. Ez az érzés, a karácsonyi édesség dömping közben is sokszor tör majd rám. Ezt a muffint sokszor és sokféleképpen készítettem már el, sokféle szerepben tetszelgett már a családi repertoárunkban. Volt már délutáni nassolni való, jött velünk kirándulni, saláta mellé ettük a múlt héten, tízóraira is csomagoltam már és akkor csak egy párat soroltam fel. Végtelen a variációk száma, hogy mivel lehet még gazdagabbá tenni, de szimplán turbózás nélkül is nagyon finom. 
     
    DSC_1753.JPG
    Hozzávalók:
     
    • 3 db tojás
    • 12 dkg puha vaj vagy zsír (én most mangalica zsírral készítettem)
    • 20 dkg túró
    • 1,5 dl tej (laktóz mentes volt)
    • 30 dkg liszt
    • 10 dkg reszelt sajt (Gouda) – ez most zöldfűszeres volt
    • só mehet bele pici bors is. (sót sokat kíván a tésztája)
    • 1 csomag sütőpor
     
    Ezekkel lehet szerintem túrbózni:
    • olíva bogyó
    • sonka
    • spenót
    • hagyma, új hagyma 
    • szárított paradicsom
    • tökmag/napraforgó
    • és így tovább csak a fantázia szab határt 
     
     
    Elkészítés:
     
    1. A vajat vagy a zsírt megolvasztom.
    2. Tojást, túrót, és a zsiradékot összekeverem, majd hozzáadom a száraz hozzávalókat.
    3. A legvégén a sajtot és ha van akkor a turbózó cuccokat.
    4. A muffin formát kikenem és kiliszteztem, kétharmadik töltöm. 
    5. 180 fokos sütőben  légkeverés 20 perc alatt készre sütöttem.
    6.  kb 16-18 darab lett belőle, ami nem annyira muffin sütő barát. Legutóbb egy nagy tepsire tettem kisebb méretű muffin papírokat kettesével és azt töltöttem meg, így 24 darab lett belőle. 
     

    Ez volt az én idei advent sütemény sütő versenyre benevezett alkotásom. Én nagyon elégedett voltam vele. Egy negyedik helyet sikerült vele megszerezni. Ami így első próbálkozásnak nem is olyan rossz. Tavaly debütált ez a torta először a karácsonyi asztalunkon és akkor nagy sikert aratott a családban. 

    DSC_1806.JPG


    Hozzávalók: 

    Piskóta:

    Kétszer sütőm meg ezt a mennyiséget, hogy két lapot kapjak.

    • 6 tojás fehérje
    • 12 dkg porcukor
    • 10 dkg liszt
    • 4 dkg olvasztott margarin, kihűtve
    • csipet só
    • 10 dkg étcsokoládé, apróra vágva
    • 10 dkg dió durvára törve
    • 10 dkg kandírozott narancshéj, apró kockákra vágva
    • + margarin és liszt az edény kikenéséhez

    Krém:

    -          500gramm mascarpone

    -          1 citrom reszelt héja (kezeletlen)

    -          2 ek porcukor

    -          fél citrom leve

    Fenyőfák:

    -          200 gramm étcsokoládé

    Elkészítés:

    1. A margarint felolvasztjuk és hűlni hagyjuk.
    2. A lisztet és a porcukrot egy tálba tesszük. Ügyeljünk arra, hogy a porcukorba ne legyenek nagyobb darabok. Hozzákeverjük a csokoládét, diót és a narancshéjat.
    3. Egy csipet sóval kemény habbá verjük a hat tojás fehérjéjét.
    4. A fehérjéhez három részletbe óvatosan hozzákeverjük a szárazanyagot. Vigyázzunk, hogy a habot minél kevésbé törjük össze. A végén hozzáadjuk a lehűlt felolvasztott margarint.
    5. Az egészet egy alaposan kivajazott és kilisztezett torta formába önjük.
    6. Előmelegített légkeveréses sütőben (160fok) 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróba.
    7. Ezt még egyszer megismétlem, hogy két ilyen minden földi jóval ellátott piskóta lapot kapjak.
    8. A krémet kikeverem és megkenem a két piskóta lapot és bevonom az egész tortát, rusztikusan egyengetem el rajta a mázat. Jól lehűtöm a tortát.
    9. A csokoládét összetördelem és felmelegítem, zacskóba teszem, sarkát kivágom a zacskónak és sütő papírra rajzolom a fákat. Használható habzsák is vékony író fejjel. Hagyom megdermedi a csoki fákat. Majd a torta oldalához illesztem.

    DSC_1811.JPG

    Eszköz igény:

    • kerek torta forma (26 cm)
    • habverő
    • tál a szárazanyagok keveréséhez
    • szilikonos lapát a könnyebb összekeveréséhez
    • kis lábos a margarin felolvasztásához
    • sütő papír
    • zacskó vagy habzsák vékony írófejjel a fenyők megrajzolásához

    Kicsi fiam első süteménysütő versenyére készült alkotás. Nagy szeretettel készült és annyira izgult. Egy csodás emléklappal egy csoki csomaggal és egy büszke negyedik hellyel tértünk haza. 

    DSC_1798.JPG

     

    Hozzávalók:

    -          250 g liszt

    -          400 g kristály cukor

    -          2 tojás

    -          4ek natúr joghurt

    -          1 kk vanília eszencia vagy 1 csomag vaníliás cukor

    -          1 kk szódabikarbóna

    -          2 dl víz

    -          200 g margarin

    -          3 púpozott evőkanál fekete kakaópor

     

    1. A vizet a margarint felmelegítem, majd belekeverem a kakaóport és hagyom hűlni. A többi hozzávalót beleteszem egy keverőtálba.
    2. Ha folyékony összetevők lehűltek, akkor összekeverem a többi hozzávalóval. (Ha melegen tenném hozzá, a tojást kicsapná)
    3. A muffin sütőbe muffin papírt (kapszlit) teszek. Muffin sütő nélkül egy tepsire kettesével teszem le a muffin papírokat (kapszlikat) és így töltöm meg a tésztával. Fontos, csak a két harmadáig.
    4. Előmelegített (alsó felső) sütőben 170 fokon 25-30 percig sütőm. Tűpróba.
    5. Ha kész van, kiveszem a formából, rácsra teszem és hagyom kihűlni
    6. Marcipán vagy fondant hópelyhekkel díszítem.

     

    Eszköz igény:

     

    -          tál – keverőkaros robotgép

    -          kis lábos az olvasztáshoz

    -          muffin sütő és muffin papír

     

    Elkészítési idő:  15 perc

    Sütési idő: Alsó felső 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc. Tűpróba.

    Nagyon zavart az utóbbi időben, hogy az öt éves nagy fiam nem tud elmélyedni a játszásban. Próbálkoztam már mindenféle trükkel, de nem tudtunk átlendülni egy holtponton. A hetet ismét valami vírus benyelésével kezdtük, magas lázzal és iszonyat köhögéssel, így a lakásból néztük a szállingózó hópelyheket.

    Egy hirtelen ötlettől vezérelve nekiláttam és egy dekortapaszból egy pár formát varázsoltam a parkettára. Így készült el két ház, egy parkoló és egy helikopter leszálló. Nem volt több, mint 5 perc az elkészítése és két nap alatt "rongyosra" játszották a dekortapaszt. :)

     DSC_1690.JPG

    Próbáljátok ki, jó mulatság. Ha már nem köhögnek és nem lázasak, akkor ugró iskolát fogok ragasztani. 

    DSC_1696.JPG

    DSC_1687.JPG

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...