2012.04.09. 12:08
KALÁCS KOSZORÚ a húsvéti asztal dísze
Valami más szerettem volna idén, a duplán fonott foszlós kalács megszokott dolog a húsvéti asztalunkon, mindenki kedvence. Az ízén nem akartam változtatni, mert évek óta nagyon jól működik, így a formázásán módosítottam. És a szépen megfont tésztát koszorú formára alakítottam és így sütöttem meg.
Ez a forma is nagy sikert aratott, már most töröm a fejemet, hogy jövőre mivel fogok előrukkolni.
Hozzávalók:
- 90 dkg liszt
- 3 egész tojás
- 3 dl langyos tej
- 10 dkg olvasztott langyos vaj
- 12 dkg cukor
- 2,5dkg friss élesztő
- egy csipet só
Kenéshez:
- 1 tojás sárgája
- 3ek tej vagy tejszín
- Az élesztőt összetörőm egy ek cukorral, majd 1 dl langyos tejjel felöntőm és hagyom felfutni.
- A lisztet, a cukrot a sót egy tálba teszem,és jól elvegyítem. Majd hozzáütőm a tojásokat, a tejet, az olvasztott vajat és a felfutatott élesztőt.
- Ruganyos tésztát gyúrok belőle, fontos az edény falától el kell válnia.
- Meleg helyen letakarva duplájára kelesztem.
- Majd könnyedén átgyúrom a tésztát és három részre osztom és megfonom.
- A sütőpapírral bélelt tepsire teszem és koszorú formát készítek belőle és a végeit összedolgozom.
- Konyharuhával letakarva meleg helyen bő duplájára kelesztem. Majd óvatosan lekenem az egészet a tojásos tejjel /tejszínnel és hagyom 10 percig száradni.
- 175 fokra előmelegített légkeverős sütőben 15 percig sütőm, majd 160 fokra visszaveszem a sütőt és további 15 percig sütőm.
- Rácsra téve hagyom kihűlni.
Eszköz igény:
- élesztő futtatáshoz bögre
- edény vaj langyosításhoz
- dagasztó karos keverőgép
- tepsi
- sütőpapír
- tál a tojásnak a kenéshez
- kenő toll
Elkészítési idő: 4 óra
Sütési idő: 175 fokra előmelegített légkeverős sütőben 15 percig sütőm, majd 160 fokra visszaveszem a sütőt és további 15 percig sütőm.
Szólj hozzá!
Címkék: húsvét kalács kelt tészta
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.