2011.12.13. 14:00
Luca napi sajtos-juhtúros pogácsa, mely nem csak Luca napon finom
Luca naphoz számos néphagyomány, hiedelem kapcsolódik. Mi ebből kettőt szoktunk tartani,, búzát minden évben csíráztatunk és a kicsírázott búza a karácsonyfa alá kerül. A másik hagyomány a pogácsa sütés, papír cetlik nélkül, férjből egy is elég. Az eredeti hagyomány szerint a hajadon lányok szerelemjóslásra használták a Luca napi pogácsát. Férfi neveket írtak apró cetlikre és azt sütötték a pogácsába, voltak olyan családok, ahol egy pénzérmét tettek a pogácsába , melynek a szerencsés megtalálójához beköszöntött a gazdagság.
Imádjuk a pogácsát, de az utóbbi időben olyan igazi törődös, hajtogatós pogácsára nem igazán volt energiám. Ebben a pogácsába az a jó, hogy nem kell túl sokat foglalkozni vele, csak várni kell vele egy keveset. Azt hiszem idén az egyik pogácsába rejtek egy apró pénzérmét. Hozzon valakinek szerencsét.
Hozzávalók:
- 60 dkg finom liszt
- 25 dkg margarin
- 15 dkg juhtúró
- 10 dkg reszelt sajt
- 0,5 dl langyos tej
- 1 ek kristály cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 nagy pohár tejföl 20% (375g)
- 1 egész tojás
- só
- 1 egész tojás a pogácsák kenéséhez + 1 csipet só
- 10-15 dkg reszelt sajt (ez elhagyható)
Elkészítés:
- Az élesztőt a cukorral összetöröm és felöntöm fél deciliter langyos tejjel, hagyom hadd dolgozzon az élesztő.
- A sót elvegyítem a lisztbe, majd belemorzsolom a margarint, majd hozzáadom a többi hozzávalót.
- Alaposan kidagasztom, majd egy jól zárható műanyag tálba teszem és a hűtőbe egy napig pihentetem a tésztát.
- Alaposan lisztezett deszkán kinyújtom, bevagdosom a tetejét, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatom vagy négyszögekre vágom.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, lekenem a tetejüket felvert tojással és megszóróm reszelt sajttal.
- Meleg helyen, fél órát pihentetem.
- Előmelegített sütőben 220 fokon kb. 15 perc alatt szép pírosra sütöm őket.
Eszközök:
- dagasztó karos robotgép
- kés
- kenő ecset
- deszka
- sodrófa
- zárható műanyag edény
Elkészítési idő: 20 perc + 1 nap pihentetés
Sütési idő: 220 fokra előmelegített sütőben 15 perc
www.mazsakonyhaja.blog.hu
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.