Az év bármely szakában örömmel megenné a család minden tagja ezt a két süteményt, de valahogy mégis inkább az adventi időszakban kerülnek az asztalra. A Ferdinánd tekercset már tavaly bemutattam Nektek, de a párja a püspök kenyér, akkor nem került fel a blogra. Hogy miért a párja? Nagyon egyszerű oka van, a Ferdinándban 6 tojás sárgáját kell felhasználni és az árván maradt 6 db tojás fehérje, pedig nagyon jól jön az püspök kenyérbe. A püspök kenyérbe szabadon lehet variálni az „ízesítő” anyagokat. Csak a fantázia és a spájz szabhat határt.
Hozzávalók:
- 6 tojás fehérje
- 12 dkg porcukor
- 10 dkg liszt
- 4 dkg olvasztott margarin, kihűtve
- csipet só
- 10 dkg étcsokoládé, apróra vágva
- 10 dkg dió durvára törve
- 5 dkg kandírozott narancshéj, apró kockákra vágva
- 10 dkg aszalt vörös áfonya
- + margarin és liszt az edény kikenéséhez
Elkészítés:
- A margarint felolvasztjuk és hűlni hagyjuk.
- A lisztet és a porcukrot egy tálba tesszük. Ügyeljünk arra, hogy a porcukorba ne legyenek nagyobb darabok. Hozzákeverjük a csokoládét, diót, vörös áfonyát és a narancshéjat.
- Egy csipet sóval kemény habbá verjük a hat tojás fehérjéjét.
- A fehérjéhez három részletbe óvatosan hozzákeverjük a szárazanyagot. Vigyázzunk, hogy a habot minél kevésbé törjük össze. A végén hozzáadjuk a lehűlt felolvasztott margarint.
- Az egészet egy alaposan kivajazott és kilisztezett őzgerinc vagy szögletes sütőformába önjük.
- Előmelegített légkeveréses sütőben (160fok) 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróba.
Eszköz igény:
- sütő forma – őzgerinc vagy szögletes pástétomforma
- habverő
- tál a szárazanyagok keveréséhez
- szilikonos lapát a könnyebb összekeveréséhez
- kis lábos a margarin felolvasztásához
Előkészítés: 15 perc
Sütési idő: Előmelegített légkeveréses sütőben (160fok) 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróba.
www.mazsakonyhaja.blog.hu
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.