Vannak az év során olyan zöldségek, amikért egyszerűen remegni tudok, Ilyen a zöldborsó, az új krumpli és a friss zsenge tök. Már egy ideje lehet kapni tököt a zöldségesnél, de ellenálltam, mert arany árban próbálták árulni. Valószínűleg hozzám hasonló remegek a friss zöldért embereknek próbálták eladni.  De a hétvégén végre megvettem és mennyei töltött tököt alkottam belőle. Nem a hagyományos módon darált hússal és rizzsel töltöttem, hanem gerslivel, burízzsel, hántolt búzával, ki, hogy ismeri.

Sütés előtti állapot, még kapros tejfől nélkül.
 
Hozzávalók (6 adag)
-          3 db zsenge tök
-          1 fej hagyma
-          3 ek olaj
-          50kg darált sertés vagy pulyka hús
-          20 dkg gersli/burizs/hántolt búza
-         
-          bors
-          1 púpozott ek liszt
-          1 dl víz
-          1 nagy pohár tejföl
-          1 csomag kapor
Sütéshez:
-          4 ek olaj a tepsibe
Tálaláshoz:
-          2 dl tejföl
Eszközök:
-          teflon a hús sütéshez (jó nagy)
-          lábos
-          tepsi
-          szűrő
-          nagykanál a tök belezéséhez
 
  1. A gerslit bő sós forró vízbe teszem és puhára főzőm. Típustól függ, hogy mennyi ideig fő, én most 20 percig főztem, de ez enyhén előfőzött volt.
  2. A felaprított hagymát olajon megpárolom, majd rádobom a darált húst, sózom borsozom és készre párolom. Majd a végén megszóróm a liszttel és jól összekeverem vele, hagyom egy két percig pirulni, majd felöntöm a 1 dl vízzel, ettől krémes állagú lesz. Addig kevergetem amíg a víz elillan.
  3. A tököket meghámozom és a belsejüket egy nagy kanállal kikaparom. Enyhén megsózom kívül és belül és a kiolajozott tepsibe teszem őket, ha nagyon billegnének, akkor a hátát késsel egyenesre vágom.
  4. A megfőtt gerslit, leszűrőm, belekeverem a húsba és kezdődhet a tökök töltése. Kicsit púposra halmozom a tölteléket a tökökben.
  5. A kaprot apróra vágom és a tejfölhöz adom, sózom borsozom és a tökök tetejére kenem.
  6. Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben 45-60 percig sütöm. Fogpiszkálóval ellenőrzőm, hogy a tök megpuhult-e. A sütés ideje függ a tök méretétől és a zsengeségétől.
  7. Friss tejföllel tálalom.
  8. Ha maradna a töltelékből, akkor kis tűzálló edénybe teheted és tejfölt és sajtot tehetsz a tetejére, úgy is nagyon finom.
Elkészítési idő: 45 perc
Sütési idő: Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben 45-60 percig sütöm. Fogpiszkálóval ellenőrzőm, hogy a tök megpuhult-e. A sütés ideje függ a tök méretétől és a zsengeségétől

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr622871759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Summerfall 2013.05.17. 18:12:47

Nagyon köszönöm a receptet, irtó jó!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása