Nagyon szeretek frissen sült dolgokat reggelizni, de aludni is nagyon szeretek, így az, hogy frissen sült kelt tésztát reggelizzünk az eddig kizárt volt. Maradt még, mint opció a pék meglátogatása, de ahhoz ilyen nagyon nyirkos hűvös reggeleken nem fűlött a foga senkinek sem , így maradt az előző napi pékárú. Aztán Limaránál ráleltem erre a tésztareceptre ami nagyon megtetszett és gyorsan neki is láttam, hogy elkészítsem. Az éjszakai hűvösen való pihentetéssel egy óra alatt frissen sült forró illatos kifliket tudok reggelit varázsolni. És az éjszakai bűnbeesés lehetőségét is kizárom, mert ha este sütők ilyen ínycsiklandozó dolgokat, akkor képesek vagyunk még éjszaka enni belőle, ami az álmos könyv szerint nem túl egészséges. Két féle kiflit sütöttem a tésztából, az egyik felébe nem tettem semmit sem a másik felébe pedig, szárított chili csíkokat, frissen őrölt borsot, zöld olíva bogyót és egy spanyol juh, kecske és tehén tej keverékébő készült sajt kockákat tettem. Hát isteni lett….

 

Hozzávalók:
-          60 dkg liszt
-          2,5 dkg élesztő
-          2 dl langyos tej
-          1 ek cukor
-          120g tejföl (20%)
-          5 dkg puha vaj
-          só          
 
Tészta „tölteléke”
-          15 dkg puha vaj
-          1 ek liszt
-         
 
A kifli tölteléke:
-          két maréknyi zöld magozott olíva bogyó felkarikázva
-         10dkg juh, kecske és tehéntejből készült sajt kockák (RONCERO márkájú), de használhatsz, fetát vagy bármilyen más szíros érettebb ízű sajtot is
-          szárított chili csíkok, de lehet frissen őrölt is
-          frissen őrölt bors
Kenéshez :
-          1 tojás
 
1.       A cukorral összetöröm az élesztőt és felöntöm a langyos tejjel, hagyom felfutni.
2.       A liszttel elkeverem a sót és belemorzsolom a puha vajat, hozzáadom a tejfölt és az élesztős tejet.
3.      Jól kidagasztom és hagyom 30 percet pihenni. Közben a vajat a sót és a lisztet, jól kikeverem.
4.       A tésztát 3 mm vastagra, téglalap formájúvá nyújtom és megkenem a vajas lisztes keverékkel. Majd feltekerem és két órán át hagyom pihenni.
5.       Félbe vágom a hengert és kinyújtom 25 cm magas és 50cm széles téglalappá. Rádlival,pizza vágóval vagy késsel háromszögeket vágok belőle. Az egyik adag tésztából származó háromszögekbe nem tettem semmit sem. A második adagot, pedig megszórtam frissen őrölt borssal, chili csíkokkal, olaj bogyóval és sajt kockákkal és így tekertem fel.
 
 
 
6.      Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, hagyom őket egy fél órát pihenni, majd letakarom őket alufóliával és kiteszem őket a teraszra (akkor, ha 0-5fok között van az éjszaki hőmérséklet) vagy beteszem a hűtőbe őket.(két tepsivel lesz belőle) kb. 7-7 db.
7.       REGGEL: Behozom őket a teraszról vagy a kiveszem a hűtőből, leveszem az alufóliát egy negyed órát hagyom őket éledezni, és lekenem őket a felvert tojással, majd hideg sütőbe teszem őket és 180 fok légkeverésre állítom a sütőt és kb. 35 perc alatt szép arany barnára sütőm őket.
8.       Ha nem hagytad állni egy éjszakán át, akkor a megformázott kifliket hagyd egy fél órát kelni, majd akkor kend le a tojással, és 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe tedd (20 perc sütési idő). Le is fagyasztható és a mélyhűtőben egy hónapig eltartható.
 
 
Eszköz igény:
-          dagasztó karos robotgép
-          sodrófa, nyújtódeszka
-          tál a vaj kikeveréseshez
-          ecset (tojáshoz)
-          rádli, pizza vágó vagy kés
-          2 tepsi
-          2 ív sütőpapír
-          alufólia
 
Elkészítési idő:  3 óra + éjszaka
Sütési idő: hideg sütőbe teszem őket és 180 fok légkeverésre állítom a sütőt és kb. 35 perc alatt szép arany barnára sütőm. A sütési idő változhat annak függvényében, hogy mennyire gyorsan fűt fel a sütőd. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr582590399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerbenbe 2011.01.28. 12:42:52

ezt is megcsináltam (amúgy a titkos fedőnév alatt R.Bea vagyok :)) tegnap éjjel nyújtottam, kentem és reggel befaltuk - kolbásszal kellett megtöltenem :)
puszi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása