Minden évben összejövünk barátnők és mézes kalácsot sütünk, idén sem volt ez másképpen, de most újítottunk egyet és a csavar a dekorálásban volt. Nagyon egyedire és mutatósra sikeredett. Az igazat megvallva nincsen olyan biztos kezem, hogy szépen tudjak mézeskalácsot írni, így a dekorálástól sokszor elment a kedvem, mert nem olyanok lettek a mézesek, ahogy én azt igazán szerettem volna. Sokszor próbálkoztam vele, de nem jött össze. Pedig olyan sokszor álltam már vásárokban a készítők mellett, akik olyan könnyedséggel írják a mézesre a kacskaringósabbnál kacskaringósabb mintákat.. Ez a technika, tényleg könnyű és nagyon mutatós. Végleg azért nem adom fel, hogy megtanuljak szépen írni
Hozzávalók:
Tészta:
- 90 dkg liszt
- 30 dkg kristálycukor
- 20 dkg margarin
- 25 dkg méz
- 3 tojás
- 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék (Kotányi)
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- reszelt citromhéj
- 1 csipetnyi só
Dekorálás:
- 30-40 dkg fehér fondant – torta dekoráló anyag Beszerzési hely: pl.: www.desszertmester.hu
- dekor cukor gyöngyök
1. A mézet, a cukrot, fűszereket és a vajat összemelegítem, majd hagyom kézmelegre hűlni.
2. A lisztbe belekeverem a sót, a szódabikarbónát és a citrom héjat. Beleöntöm a kézmeleg mézes keveréket és a felvert tojásokat. Az egész masszát jól kidolgozom a keverőgéppel, és egy éjszakára folpackba tekerve, a hűtőben pihentetem.
3. Egyszerűbb megoldás, kenyérsütőgépbe beletenni a hozzávalókat (méz felfőzés és lehűtés természetesen marad) és abban kidolgoztatni a tésztát.
4. A tésztát kicsit átgyúrom és enyhén lisztezett felületen fél cm vastagra nyújtom. Majd formákat szaggatok belőle és egymástól kb. 1 centiméterre helyezem a formákat a sütőpapírral kibélelt tepsin. Kicsit dagadni fognak. Előmelegített sütőben (alsó felső sütés) 175 fokon 6-8 perc alatt megsütőm őket.
5. Rácsra szedem őket és hagyom kihűlni.
6. A fondantot vékonyra nyújtom és különböző formákat szaggatok belőle.
a. kisebb alakzatot a mézeskalács közepére
i. hópihébe kisebb hópihét
ii. kerek formába, szívet
iii. csillagba, kisebb csillagot
iv. macira, hópihét
v. stb.
b. ugyanazt a formát, mint a mézeskalács, ilyenkor teljesen befedi majd a mézest és a fondantra lehet majd még dekorálni
7. A kihűlt mézeseket az ujjammal enyhén bevizezem, majd „ráragasztom” a fondantot és hagyom megszáradni. A fondant tetejét tovább dekorálhatjuk, ha bevizezzük és apró dekor gyöngyökkel dekoráljuk. Apróbbak legyenek, hogy bele is ragadjon.
Ha tetszik, akkor tudsz rá szavazni, a Nosalty mézeskalács szépsgversenyen, ahol rengeteg csodát találhatsz.
Eszköz igény:
- lábos
- apró lyukú reszelő, a citromhéjhoz
- keverőgép vagy kenyér sütőgép a tészta kidolgozáshoz
- tepsi ( kettővel vagy hárommal gyorsabban megy)
- sok-sok kiszúró forma
- sodrófa
- kis tálka a vizezéshez,(ujj mártogatáshoz)
Elkészítési idő: Első nap kb. fél óra plusz a idő a méz hüléshez, második nap 3-4 óra
Sütési idő: Tepsinként 6-8 perc előmelegített alsó felső sütésen 175 fokon